Gerberga Saská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gerberga Saská
západofranská kráľovná
Gerberga Saská
Narodenie913
Úmrtie5. máj 969
Laon, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Gerberga Saská

Gerberga Saská (* 913 – † 5. máj 969, Laon) bola lotrinská vojvodkyňa a neskôr západofranská kráľovná, manželka kráľa Ľudovíta IV.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa neskoršiemu východofranskému kráľovi Henrichovi I. a jeho manželke Matilde z Ringelheimu.

Pravdepodobne už v roku 928 alebo 929 sa vydala za lotrinského vojvodu Giselberta Lotrinského. Giselbert bol dlhé roky verný svojmu svokrovi až do jeho smrti, kedy na trón nastúpil jeho syn Otto I. Vtedy Giselbert prisahal vernosť západofranskému kráľovi Ľudovítovi IV., čo viedlo k jeho smrti pri úteku z bitky. Utopil sa v Rýne. Vdova Gerberga po rokoch venovala opátstvu v Remeši bohaté statky v oblasti Meerssenu, aby získala pravidelné modlitby za spásu jej duše a duše Giselberta.

Na jeseň 939 sa kráľ Ľudovít IV. urýchlene oženil s ovdovenou Gerbergou. Gerberga bola korunovaná kráľovnou v Laone. Podľa jej súčasníkov bola nová kráľovná inteligentná a vzdelaná. Mních Adso venoval Gerberge svoje dielo Libellus de Antichristo. Snažila sa urovnať vzťahy medzi jej mužom Ľudovítom a bratom Ottom, čo sa jej napokon aj podarilo a dobré vzťahy medzi dvoma vládcami vydržali až do Ľudovítovej smrti 10. septembra 954, kedy kráľ pri prenasledovaní vlka spadol z koňa a umrel na následky vnútorných zranení.

Ako regentka za svojho syna Lothara bola prinútená predať burgundské a akvitánske vojvodstvo do rúk Huga Veľkého, manžela jej sestry Hedvigy. Ten si ale nadobudnuté územia dlho neužil, nakoľko po korunovácii Lothara v novembri 954 sa mu ich nepodarilo vojensky získať. Po jeho smrti v roku 956, pravdepodobne na následky morovej nákazy, žila Gerberga v rovnováhe so svojou sestrou, pričom ich brat Bruno, kolínsky arcibiskup im bol radcom. Gerberga umrela v roku 969.

Manželstvo a deti[upraviť | upraviť zdroj]

Gerberga sa vydala dvakrát. Prvýkrát za lotrinského vojvodu Giselberta Lotrinského. Po jeho smrti v roku 939 sa vydala za západofranského kráľa Ľudovíta IV.

1. manžel Giselbert Lotrinský

  • Henrich († pred 944)
  • Hedwiga (umrela mladá)
  • Alberada, manželka Renauda, remešského grófa
  • Gerberga († po roku 978) manželka Alberta I. grófa z Vermandois

2. manžel Ľudovít IV.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gerberga Saská na českej Wikipédii.