Grigorij Alexandrovič Poťomkin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Grigorij Potemkin)
Grigorij Alexandrovič Poťomkin
Grigorij Alexandrovič Poťomkin
Narodenie11. október 1739
Chizhovo blízko mesta Smolensk, Ruská ríša
Úmrtie16. október 1791 (52 rokov)
Jasy, Moldavské kniežatstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Grigorij Alexandrovič Poťomkin

Knieža Grigorij Alexandrovič Poťomkin-Tavričeski (v slovenčine často nepresne Potemkin; * 11. október 1739[1] – † 16. október 1791) bol ruský vojvodca, štátnik, šľachtic a obľúbenec Kataríny II.

Kataríninu priazeň si získal za pomoc pri jej prevrate v 1762 a neskôr vynikol ako vojvodca v rusko-tureckej vojne (1768 – 1774). Stal sa Kataríninim milencom. Po ochladení vzťahov ostal jej doživotným priateľom a obľúbeným štátnikom. Získal viaceré tituly, medzi nimi napríklad princ rímsko-nemeckej ríše alebo princ ruskej ríše. Bol veľkoadmirálom aj veliteľom pozemných vojsk. Medzi jeho úspechy patrí napríklad pripojenie Krymu (1783) a víťazstvo v rusko-tureckej vojne (1787 – 1792).

V roku 1774 sa Poťomkin stal guvernér-generálom nových južných provincií. Bol absolútnym vládcom a kolonizoval stepi severne od Čierneho mora, pričom sa kontroverzne zaobchádzal s miestnymi Kozákmi. Založil mestá Cherson, Mykolajiv, Sevastopoľ a Jekaterinoslav (dnes Dnipro). Prístavy v Čiernom mori sa stali domovom pre jeho novú flotilu. Jeho vláda na juhu sa spája s termínom „Potemkinova dedina“ (potemkinovská dedina) – prevažne fiktívny spôsob ako ľsťou zapôsobiť, napríklad postavením falošných fasád na úkor skutočných. Poťomkin bol známy pre svoju lásku k ženám, hazard a bohatstvo.[2] Dohliadal na výstavbu viacerých historicky významných budov. Storočie po jeho smrti bola po ňom pomenovaná bojová loď Poťomkin, ktorá zohrala významnú úlohu v prvej ruskej revolúcii a bola námetom pre nemý film Krížnik Potemkin.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Existuje viacero zdrojov, ktoré uvádzajú rozdielne dátumy jeho narodenia. 11. október je dátum na jeho náhrobnom kameni
  2. Montefiore, Simon Sebag (2001). Prince of Princes: the life of Potemkin. London: Weidenfeld & Nicolson. ISBN 9781842124383.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Grigory Potemkin na anglickej Wikipédii.