Guy Pratt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Guy Pratt
Guy Pratt (2006)
Guy Pratt (2006)
Základné informácie
Narodenie 3. január 1962 (62 rokov)
Londýn, Anglicko
Žáner Progresívny rock
Psychedelický rock
Art rock
Hrá na nástrojoch Basová gitara
Roky pôsob. 1984 - súčasnosť
Súvisiace
články
Pink Floyd
Webstránka guypratt.com

Guy Pratt (* 3. január 1962, Londýn, Anglicko) je britský basgitarista, skladateľ a herec. Je synom herca Mika Pratta. Od roku 1996 je ženatý s Galou Wrightovou, dcérou bývalého hráča na klávesové nástroje kapely Pink Floyd, Richarda Wrighta.

Guy Pratt je známy predovšetkým ako štúdiový hudobník. Podieľal sa na nahrávaní albumov mnohých umelcov, ako sú napríklad Pink Floyd, Echo & the Bunnymen, Kirsty MacColl, The Smiths, Tears for Fears, Lemon Jelly, The Orb, All Saints, Icehouse, Madonna, Stephen Duffy, Robbie Robertson, Roxy Music, Michael Jackson, Gary Moore, Billy Pilgrim, A. R. Rahman, Womack & Womack, Coverdale and Page alebo Toy Matinee.

Na koncertné pódiá sa dostal v roku 1987, kedy ho na koncertné turné Delicate Sound of Thunder vybrala skupina Pink Floyd ako náhradu za pôvodného basgitaristu Rogera Watersa. S kapelou Pink Floyd absolvoval turné v rokoch 1987-1990. Podieľal sa aj na ich štúdiovom albume The Division Bell (1994) a na nadväzujúcom turné, ktoré bolo publikované na koncertnom DVD s názvom P*U*L*S*E.

V roku 2006 Guy Pratt spolupracoval pri nahrávaní sólového albumu gitaristu skupiny Pink Floyd, Davida Gilmoura, On an Island. Účinkoval aj na turné k tomuto albumu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Guy Pratt na českej Wikipédii.