Hamás

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka hnutia Hamás

Hamás[1] (arab. حماس) alebo po slovensky aj Hamas[1] je palestínska islamistická a polovojenská/teroristická organizácia založená v roku 1987. V súčasnosti patrí medzi najvplyvnejšie palestínske politické hnutia a od júna 2007 má pod kontrolou celé Pásmo Gazy.

Názov Hamás znamená jednak "horlivosť", jednak je to skratka z arab. حركة المقاومة الاسلامية –  Harakat al-mukáwamat al-islámíja  – Islamské hnutie odporu.

Hamás bol založený na začiatku Prvej intifády v r. 1987 šejkom Ahmadom Jásínom, Abdom Azízom ar-Rantísím a Mohammadom Tahom z palestínskeho krídla egyptskej islamistickej organizácie Moslimské bratstvo. Spočiatku bol rodiaci sa Hamás podporovaný aj Izraelom, ktorý tak chcel s jeho pomocou oslabiť sekulárne nacionalistické OOP na čele s hnutím Fatah. V priebehu 90. rokov Hamás získal výraznú podporu obyvateľstva, pretože sa zameriaval na podporu sociálnych, zdravotných a vzdelávacích programov a mnohí Palestínčania ho začali vnímať ako pozitívnejšiu alternatívu k vládnucemu Fatahu, ktorý bol stále viac vnímaný ako skorumpovaný a nedostatočne brániaci palestínske národné záujmy. V januári 2006 v palestínskych parlamentných voľbách Hamás vyhral nad Fatahom, pričom získal 76 zo 132 kresiel v komore parlamentu. Rivalita medzi oboma hnutiami vyvrcholila násilnými stretmi v Pásme Gazy v júni 2007, po ktorých boli zvolení úradníci Hamásu vyhnaní zo Západného brehu Jordánu a ich pozície boli nahradené rivalmi z Fatahu a naopak, Hamás prebral úplnú kontrolu úradných inštitúcií v Pásme Gazy.

Hamás dlhodobo odmietal dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a požadoval vytvorenie islamského palestínskeho štátu na celom území historickej Palestíny. Až v r. 2008 vedenie Hamásu vyhlásilo, že by bolo ochotné prijať palestínsky štát v hraniciach z r. 1967 a ponúklo Izraelu dlhodobé prímerie.

Hamás už počas prvej intifády uskutočňoval násilné útoky, ktoré ale neboli zamerané proti civilistom, ale len proti izraelským bezpečnostným a vojenským silám. Od apríla 1993 do januára 2005 však polovojenské krídlo Hamásu, nazývané Brigády Izz ad-Din al-Qassam, založené v r. 1992, uskutočnilo proti izraelským civilným cieľom množstvo samovražedných teroristických útokov, ktoré si vyžiadali stovky mŕtvych a zranených. Pri najväčšom z nich z 27. marca 2002 v meste Netanja zahynulo 30 ľudí. V súčasnosti už síce Hamás samovražedné útoky neuskutočňuje, stále však sporadicky útočí na vojenské ciele a jeho členovia odpaľujú z Pásma Gazy na územie Izraela podomácky vyrobené rakety Qassám. Tie síce len málokedy spôsobovali úmrtia či škody na majetku, podľa Izraela sa však stali hlavným dôvodom pre rozsiahle bombardovanie a inváziu do Pásma Gazy z prelomu rokov 2008 a 2009. Odborníci však za touto vojensko akciou vidia predovšetkým snahu oslabiť Hamás a zbaviť ho moci v Pásme Gazy.

Hamás je za teroristickú organizáciu považovaný Kanadou, Európskou úniou, Izraelom, Japonskom a Spojenými štátmi, zatiaľ čo Austrália a Spojené kráľovstvo považujú za teroristické len jej paramilitantné krídlo Brigády Izz ad-Din al-Qassam.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Ako prepisovať z orientálnych jazykov do slovenčiny : Praktická príručka. Ed. Anna Rácová, Martina Bucková, Jozef Genzor. Bratislava : Ústav orientalistiky SAV v Slovak Academic Press, 2018. 134 s. ISBN 978-80-89607-70-9. S. 110.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hamás

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]