Hans-Hermann Hoppe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hans-Hermann Hoppe
nemecký filozof a ekonóm
nemecký filozof a ekonóm
Narodenie2. september 1949 (74 rokov)
Peine, Nemecko
PodpisHans-Hermann Hoppe, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkahanshoppe.com
CommonsSpolupracuj na Commons Hans-Hermann Hoppe

Hans-Hermann Hoppe (* 2. september 1949, Peine, Nemecko) je nemecký filozof, ekonóm a profesor Nevadskej univerzity v Las Vegas. Je zástancom rakúskej ekonomickej školy myslenia.

Život a kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Peine, Západnom Nemecku. Navštevoval univerzitu v Saarbrückene a Goetheho univerzitu vo Frankfurte nad Mohanom. Študoval filozofiu, sociológiu, históriu a ekonómiu. V roku 1974 získal Ph.D. z filozofie a v roku 1981 profesúru zo základov ekonómie a sociológie. Do roku 1986 učil na viacerých nemeckých univerzitách, potom odišiel do USA aby študoval pod vedením Murraya Rothbarda.

Od roku 1986 do 2008 bol profesorom ekonómie na University of Nevada v Las Vegas. Je váženým členom Inštitútu Ludwiga von Misesa, libertariánskeho think-tanku, ktorý je vydavateľom veľkej časti jeho prác a v roku 2006 založil Spoločnosť pre majetok a slobodu.

Hoppe sa vyjadril, že Murray Rothbard bol jeho "hlavný učiteľ, mentor a majster". Hoppe prišiel do Spojených štátov cez Rothbarda na štipendium od Center for Libertarian Studies. Taktiež povedal, že od roku 1985 až do Rothbardovej smrti v roku 1995 považoval Rothbarda za jeho najbližšieho priateľa.

V súčasnosti Hoppe žije v Turecku so svojou manželkou Gülçin Imre Hoppe.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]