Hans Magnus Enzensberger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hans Magnus Enzensberger
nemecký básnik, spisovateľ, prekladateľ, publicista a dramatik
nemecký básnik, spisovateľ, prekladateľ, publicista a dramatik
Narodenie11. november 1929
Kaufbeuren, Nemecko
Úmrtie24. november 2022 (93 rokov)
Mníchov, Nemecko
PodpisHans Magnus Enzensberger, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hans Magnus Enzensberger

Hans Magnus Enzensberger (* 11. november 1929, Kaufbeuren, Nemecko – † 24. november 2022, Mníchov) bol nemecký básnik, spisovateľ, prekladateľ, publicista a dramatik.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo prežil v Norimbergu. Po vojne študoval v Hamburgu, Freiburgu a Paríži literárnu vedu, jazyky a filozofiu. Pracoval ako rozhlasový redaktor v Stuttgarte a docent na univerzite v Ulme.

Ako svoju prvú knihu vydal zbierku básní Verteidigung der Wölfe (Obrana vlkov). Obraňuje vlkov pred jahňatami. Jahňatá sú vinné, pretože zabraňujú dravcom, aby konali ako dravé zvieratá, šelmy. Je to obrátené ako v skutočnom živote. Často ho nazývali aj anarchistom, čo sa prejavovalo v jeho básňach a esejách. Potom napísal Das Verhör von Habana ( Výsluch na Havane). Je to dokumentárna divadelná hra z Kuby. Sú tam výpovede ľudí, ktorí boli na Kube vypočúvaní. On sám bol osobne na krátky čas na Kube. Obdivoval F. Castra, ale bol nepríjemne prekvapený. Ďalšie dielo má tiež dokumentárny charakter - Der kurze Sommer der Anarchie (Krátke leto anarchie). Je o španielskom anarchistovi Bonaventure Durutti. V diele je vykreslený konflikt medzi komunistami a anarchistami. Dielo Mausoleum (Mauzóleum, s podtitulom 37 balád z dejín pokroku) je súborom 37 portrétov mužov, ktorí v dejinách niečo znamenali (napr. Humboldt, Leibniz, Darwin,...). Všetky texty pozostávajú z citátov týkajúcich sa týchto osobností a komentárov autora. Chcel predstaviť osobnosť zo všetkých hľadísk (aspektov), nielen pozitívnych ale aj negatívnych. Ďalšie dielo - Untergang der Titanic (Potopenie Titanicu) - je komédia, kde je pôsobivo vykreslená katastrofa. Autor nevykresľuje len potopu lode, dielo má hlbší význam. Ide tu o „Weltuntergang“ (potopenie sveta; t. j. skazu sveta). Myslí ním stroskotanie ľudstva a diktatúru, stroskotanie revolúcie (ideálov ľudí). Jeho posledné diela sú vlastne bilancovaním. Písal veľmi veľa esejí. Založil časopis TransAtlantik (1980).

Ďalšie diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Die Furie des Verschwindens (výber z básní);
  • Zukunftsmusik (výber z básní);
  • Kiosk (zbierka básní);
  • Ach Europa! Wahrnehmungen aus sieben Ländern.;
  • Zickzack (zbierka esejí);
  • Wo warst du Robert? (román)

a mnoho ďalších.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]