Hemiramphidae

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hemiramphidae

Hemiramphus brasiliensis
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Hemiramphidae
T. N. Gill, 1859
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hemiramphidae je čeľaď rozšírených rýb z radu belonotvaré (belony; Beloniformes). Sú geograficky rozšírenou a početne bohatou skupinou pelagických rýb. Ich názov nielen v angličtine Halfbeaks (v preklade „polovičný zobák“) vznikol kvôli ich výrazným čeľustiam, majú výrazne dlhšie dolné čeľuste ako horné čeľuste.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Zástupcovia tejto čeľade žijú v tropických a subtropických oblastiach v Atlantiku, Indickom a Tichom oceáne. 4 druhy rodu Hyporhamphus sa vyskytujú v sladkých vodách Južnej Ameriky.

Sú to dravce a lovia malé ryby, sladkovodné druhy hmyz na hladine vody. Ich horné čeľuste sa prispôsobili tomuto spôsobu života.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Telo veľmi pretiahnuté, úzke, v tvare šťuky. Priemerná dĺžka tela asi 30 cm, až do 45 cm (Euleptorhampus viridis). Horná čeľusť v tvare trojuholníka, spodná čeľusť je oveľa dlhšia ako horná. Hrudné a brušné plutvy sú krátke, brušné plutvy, chrbtová a análna sa posunuli smerom k chvostu. Žijú blízko pri povrchu, unikajúc dravcom často vyskočia z vody.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Rody patriace do tejto čeľade[1]:

Arrhamphus – Chriodorus – Euleptorhamphus – Hemiramphus – Hyporhamphus – Melapedalion – Oxyporhamphus  – Rhynchorhamphus

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. W. N. Eschmeyer: Catalog of Fishes electronic version (15 Nov 2013) (ang.). California Academy of Sciences. [prístup 17. nov. 2013].