Hendrick de Keyser

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hendrick de Keyser
holandský barokový sochár a architekt
holandský barokový sochár a architekt
Narodenie15. máj 1565
Utrecht, Holandsko
Úmrtie1. marec 1621 (55 rokov)
Amsterdam, Holandsko
PodpisHendrick de Keyser, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hendrick de Keyser

Hendrick de Keyser (* 15. máj 1565, Utrecht, Holandsko – † 15. máj 1621, Amsterdam, Holandsko) bol holandský barokový sochár a architekt; otec architekta a portrétistu Thomasa de Keysera.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol žiakom majstra Cornelia Bloemaerta. Ako 26-ročný odišiel s Bloemaertom do Amsterdamu, kde čoskoro získal vlastné objednávky ako samostatný umelec. Keď sa jeho talent stal všeobecne uznávaným, bol vymenovaný za mestského kamenára a sochára. V skutočnosti jeho povinnosti zahŕňali všetky úlohy spojené s povolaním architekta. De Keyser je známy vďaka množstvu dôležitých budov, ktoré patria k jadru holandskej histórie. Dnešný Zuiderkerk (1603 – 1611) a s ním Spojená veža (1614), Delftská radnica (1618 – 1620), Westerkerk (1620 – 1631) a Westertoren (postavený v roku 1638, ale v upravenej verzii) patria medzi historické budovy, ktoré poskytujú dôležitý pohľad na de Keyserove dielo. Jeho Commodity Exchange z rokov 1608 – 1613 bola zbúraná v 19. storočí.

De Keyserove projekty v Amsterdame počas prvých desaťročí 17. storočia mu pomohli vybudovať neskorý manieristický štýl, nazývaný aj „Amsterdamská renesancia“. Tento štýl sa v mnohom podobá na taliansku renesančnú architektúru 16. storočia. De Keyser sa však neriadil zásadami klasickej architektúry ako napr. vertikálne rebrovanie. Jeho verzia dosiahla svoj rozkvet v druhej dekáde 17. storočia a stala sa ďalším stupňom neskorej holandskej barokovej architektúry, ktorú tvorili najmä Jacob van Campen a Pieter Post.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]