Trifid (hmlovina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Hmlovina Trifid)
Trifid
Pozorovacie dáta
(Epocha 2000.0)
Typemisná hmlovina a
otvorená hviezdokopa
Rektascenzia18h 02m 42s
Deklinácia-22° 58′ 18″
Vzdialenosť2 180 ly
Zdanlivá jasnosť (V)9 mag
Zdanlivé rozmery (V)29´ x 27´
SúhvezdieStrelec
Fyzické charakteristiky
Priemer18 ly
Zvláštne vlastnostivýrazné tmavé
prachové pásy pred
emisnou hmlovinou
Iné označeniaNGC 6514, M20
Hmloviny - Hviezdokopy - Galaxie

Súradnice: Hviezdna mapa 18h 02m 42s; -22° 58′ 18″

Trifid (iné názvy: Messier 20, M 20, NGC 6514) je oblasť H II v súhvezdí Strelec. Obklopuje jasnú trojnásobnú hviezdu CC 24537. Jej meno Trifid = trojklaný pochádza od Johna Herschela a vystihuje tri tmavé prachové pásy pred žiariacou hmlovinou, ktoré ju rozdeľujú na tri časti.

Jej jasnosť je len 9 magnitúd, preto ju voľným okom nemožno pozorovať a v malom ďalekohľade tiež len ťažko. Na oblohe má hmlovina rozmery 29 krát 27 oblúkových minút, čo pri jej vzdialenosti najmenej 2 180 ly zodpovedá priemeru najmenej 18 ly. Modrá, severná časť hmloviny je reflexná hmlovina ožarovaná horúcou hviezdou spektrálneho typu O7 a jasnosti 6,9 mag. Časť jej žiarenia sa odráža od prachových mračien v podobe modrého svetla a časť okolité tmavé prachové mračná pohlcujú, zahrievajú sa a vyžarujú infračervené žiarenie. Jej červená farba je výsledkom vysokoenergetického žiarenia, ktoré sa odráža od vodíka v hmlovine. Tmavé prachové vlákna, ktoré pretkávajú strednú časť hmloviny Trifid, vznikali v atmosférach chladných obrích hviezd a v troskách po explóziách supernov. V infračervenom (tepelnom) žiarení má však hmlovina úplne iný vzhľad. Prach je teplejší než plyn, a preto infračervené snímky vyzerajú ako negatív svetelných snímok: prachové oblasti tmavé vo svetle sú na infračervených snímkach jasné.

Hmlovina je pravdepodobne pozostatok látky, z ktorej vznikala asociácia hviezd spektrálnych typov O a B v súhvezdí Strelec. Hviezdy ožarujúce Trifid sú členmi tejto asociácie označovanej Sgr OB 1. V hmlovine sa nachádza istá dvojhviezda HN 40, ktorej zložky sú jasné 6,9 a 8,0 mag vo vzdialenosti asi 10,6“. Na dve zložky sa rozloží vo väčších ďalekohľadoch.

Takmer kolmo južne pod hmlovinou Trifid sa nachádza ďalšia jasná hmlovina – M8 (NGC 6523) s menom Lagúna.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]