Hong Chau

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hong Chau
v roku 2016
Narodenie 25. jún 1979 (44 rokov)
Thajsko
Alma materBoston University College of Communication
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2006 – súčasnosť
Deti1

Hong Chau (* 25. jún 1979, Thajsko) je americká herečka vietnamského pôvodu, ktorá je známa svojou rolou vo filme Veľryba (2022), za ktorú získala aj nomináciu na Academy Awards, pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Chauová sa narodila vietnamským rodičom, ktorí žili v utečeneckom tábore v Thajsku, kam utiekli počas Vietnamskej vojny koncom 70. rokov. Počas ich emigrácie do Thajska, bola jej matka s Chauovou v šiestom mesiaci tehotenstva. Má dvoch bratov. Vietnamský katolícky kostol v New Orleans, v štáte Louisiana, sponzoroval Chauovú a jej rodinu, pri sťahovaní do Spojených štátov. Jej rodný jazyk je vietnamčina a angličtinu sa naučila v škole. Vyrastala v New Orleans a predtým, ako sa začala venovať hereckej kariére, vyštudovala filmové štúdiá na Boston University College of Communication.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Chauová sa začala profesionálne venovať herectvu v roku 2006. Jedna z jej väčších rolí, bola v televíznom seriály Treme (2010 – 2013). V roku 2015 účinkovala aj v Off-Broadway. V roku 2017 mala vedľajšiu úlohu v prvej sérii televízneho seriálu, Veľké malé klamstvá. V rovnakom roku, si zahrala po boku Matta Damona a Christopha Waltza, vo filme Zmenšovanie. Film získal pozitívne recenzie a herecký výkon Chauovej, bol označený za výnimočný. Chauová získala aj niekoľko nominácii, ako napríklad Zlatý glóbus, či Florida Film Critics Circle Awards.

V roku 2018 stvárnila vedľajšiu úlohu v televíznom seriály Homecoming a o rok neskôr, hrala v televíznom seriály Watchmen.

V roku 2020 ju pozval režisér Darren Aronofsky, na konkurz, do filmu Veľryba. Film mal premiéru v roku 2022 a jej herecký výkon, bol pozitívne chválený filmovými kritikmi a získala nomináciu na Academy Awards, pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. V rovnakom roku, sa objavila aj vo filme The Menu, po boku Ralpha Fiennesa.

V roku 2023 hrala po boku Hope Davis, Mayi Hawke a Toma Hanksa, vo filme Wesa Andersona Asteroid City. V januári 2023 mal premiéru televízny seriál Poker Face, kde Chauová hrá jednu z postáv.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Chauová v novembri 2020 porodila dcéru.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hong Chau

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hong Chau na anglickej Wikipédii.