Hostel (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hostel (2006) je druhý film režiséra Elia Rotha.

Film sa odohráva v Bratislave na Slovensku, kam prídu dvaja Američania ktorí si chcú užiť cestovanie po Európe. Keď ich jeden Islanďan, ktorého náhodne stretnú, osloví, či by s ním nechceli ísť do jednej ubytovne v malom štáte zvanom Slovensko, ktorá je rajom pre amerických turistov, tak nebudú váhať. Keď však prídu na spomínané miesto, všetko nie je tak ako si predstavovali. Zistia, že v Bratislave je istá elitná organizácia, ktorá ponúka zahraničných ľudí bohatým obchodníkom aby si ukojili svoje tajné túžby.

Film bol natočený v Prahe, a iných lokáciach v Česku, kvôli lepšiemu technickému zabezpečeniu a lepšiemu štábu, ktorý ponúkal priestory v štúdiách Barrandov. Na Slovensku vzbudil negatívne reakcie, kvôli obavám aby film neovplyvnil cestovný ruch a celkovú mienku o Slovensku. Minister zahraničných vecí dokonca zvažoval zákaz vstupu režisérovi Elimu Rothovi na Slovensko.

Avšak, po celom svete okrem Slovenska a Česka vzbudil pozitívne reakcie a aj dobrý zisk. Film stál 4,8 milióna amerických dolárov a zarobil až 80,5 milióna dolárov.

Keďže film zarobil viac peňazí ako tvorcovia očakávali, o dva roky vzniklo aj detailnejšie pokračovanie tohto filmu.