Hot pot

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hot pot
Hot pot
Ukážka surovín pripravených na varenie sa v hot pote
Pôvod
Alternatívne názvyčín. 火锅, pinyin huǒguō
Miesto pôvoduČína
RegiónVýchodná Ázia
Detaily
Chodhlavné jedlo
Hlavné ingredienciemäso zelenina huby morské plody vývar

Hot pot alebo hotpot, v doslovnom preklade horúci hrniec, tiež známy ako polievkové jedlo, je pokrm, pri ktorom zdroj tepla umiestnený na jedálenskom stole udržuje hrniec s polievkovým vývarom na vare a vedľa hrnca sa podávajú rôzne čínske jedlá a prísady pre stravníkov, aby ich pridali do horúceho vývaru.[1]

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Hot pot s dvoma príchuťami
Hot pot z Yunnan, Čína

Hot pot je vývar plný chute tradične podávaný vo veľkom kovovom hrnci. Vývar sa privedie do varu a nechá sa variť počas celej doby jedenia. Suroviny, ako mäso a zelenina, sa vložia do vriaceho vývaru, a tým sa uvaria. Uvarené kúsky sa namáčajú do omáčok pre doplňujúcu chuť. Hot pot sa považuje za hlavný chod a zvyčajne sa podáva bez ryže alebo rezancov na boku. Horúce hrnce si môžete pripraviť a zjesť doma alebo v reštaurácii.

Medzi typické ingrediencie hot potu patria tenké plátky mäsa, listová zelenina, šampiňóny, rezance, nakrájané zemiaky, fazuľové výrobky, vaječné knedle, tofu a morské plody. Suroviny sú vopred nakrájané na tenké kúsky, ktoré sa rýchlo a konzistentne uvaria vo vriacom vývare, ktorý sa udržiava pri miernej teplote varu. Väčšina surových potravín sa môže variť v hot pote, no môžu mať rôzny čas varenia. Preto sa doba varenia v hrnci môže líšiť.

Nakoniec je vývar z pridaných ingrediencií plný chutí a po vypnutí zdroja tepla sa môže podávať hosťom.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Statívy dynastie Čou môžu byť prvými prototypmi horúceho hrnca. Hostia medzi šľachtou mali každý vlastný hrniec vyrobený z bronzu a nazývaný ran lu 燃爐. Hlavnou časťou ran lu bol malý sporák s malým hrncom nad horiacim dreveným uhlím. Neskôr bol počas „Obdobia troch kráľovstiev“ (200–280) p.n.l. vytvorený horúci hrniec vyrobený z medi, ktorý je všeobecne uznávaný ako predchodca horúceho hrnca. Počas dynastie Čching horúci hrniec získal popularitu medzi cisármi. Najmä cisár Čchienlung mal veľmi rád horúci hrniec a jedol ho takmer ako každé jedlo dňa. Neskôr mal cisár Ťiačching pri svojej korunovácii bál s 1 550 horúcimi hrncami. Cisárovná Cch'si bola tiež známa tým, že obľubovala horúci hrniec, najmä v zimných mesiacoch.

Na konci 20. storočia, keď počet čínskych prisťahovalcov do USA výrazne stúpol, sa čínske jedlo rozšírilo aj do Spojených štátov a hot pot sa tak dostal do povedomia svetovej kulinárskej scény.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SONG, ZHENG, XIAOJUN, Li, Shan, Gene. An Analysis of public opinions regarding internet-famous food: a 2016-2019 case study on Dianping. British Food Journal. Dostupné online. ISSN 0007-070X. DOI10.1108/BFJ-05-2021-0510. (po anglicky)
  2. McDougall, James I. (2021-01-02). "Globalization of Sichuan hot pot in the "new era"". Asian Anthropology. 20 (1): 77–92. doi:10.1080/1683478X.2020.1779970. ISSN 1683-478X. S2CID 225684185.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hot pot