Iggy Pop

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Iggy Pop

Základné informácie
Rodné meno James Newell Osterberg, Jr.
Narodenie 21. apríl 1947 (77 rokov)
Muskegon, Michigan, USA
Pôsobenie spevák-skladateľ, hudobník, producent, herec
Žáner Hard rock, protopunk, punk rock, garage rock, glam rock
Hrá na nástrojoch spev, gitara, klávesy, bicie
Roky pôsob. 1963 - súč.
Vydavateľstvá Virgin, RCA, A&M, Arista, Elektra
Webstránka iggypop.com

Iggy Pop (* rod. James Newell Osterberg, Jr. 21. apríl, 1947, Muskegon, Michigan, USA) je americký punk rockový spevák a občasný herec.

Napriek tomu že mal iba čiastočný komerčný úspech, Pop sa považuje za jedného z najväčších vzorov punk rocku a jeho príbuzných štýlov. Niekedy sa nazývaný aj ako „Krstný otec punku“ alebo „Rockový leguán“ a je známy aj svojou dynamikou na pódiu.

Pop bol spevákom kapely The Stooges z prelomu 60. a 70. rokov ktorá mala veľký vplyv na podobu hard rocku a začiatky punku (medzi fanúšikov Stooges patrili aj Ramones). The Stooges sa preslávili svojimi koncertmi, na ktorých Pop skákal z pódia (týmto sa objavil tzv. „stage diving“), s hruďou natretou syrovým maslom a niekedy aj arašidovým maslom alebo dorezaný rozbitou fľašou. Veľa neskorších spevákov tieto Popove kúsky imitovalo.

Aj keď už nebol taký divý, ako za čias Stooges, Pop bol striedavo úspešný ako sólový spevák 25 rokov. Medzi jeho najznámejšie pesničky patrí napríklad „Lust for Life“, „I'm Bored“ alebo „The Passenger“ (založená na básničke od Jima Morrisona).

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1964 začína v skupine Iguanas ako bubeník (vyšiel 1 singel). Roku 1965 odchádza už ako spevák do detroitskej R&B skupiny The Prime Movers. V tom čase si dáva prezývku Iggy Pop. Až v roku 1967 zakladá legendárnu skupinu The Psychedelic Stooges (následne Iggy & The Stooges) a to v zložení Iggy Pop, Ron Asheton, Scott Asheton, Dave Alexander. Prvý album produkoval John Cale a darilo sa mu pomerne dobre. Nasleduje rok 1970 a personálne zmeny v kapele: v lete prichádza S. Mackay, B. Cheatham a J. Williamson, no už po mesiaci Cheatham kapelu opúšťa, spolu s D. Alexandrom. Nový člen je Z. Zettner, onedlho vystriedaný Reccom.

V nasledujúcom roku sa kapela rozpadáva, keď jedna z príčin sú drogy (Iggy sa lieči na Floride). V 1972 dochádza k obnoveniu Stooges v zložení Iggy Pop, R. Asheton, S. Asheton, (J. Williamson), Scott Thurston. V tom čase používali názov Iggy Pop & The Stooges. Kapela sa po dvoch rokoch opäť rozpadáva (1973 - J. Williamsona nahradil S. Thurston). V roku 1975 s Iggy opäť lieči a v tom čase mu pomáha jeho kamarát David Bowie a ich spolupráca je obojstranná, keď sa Pop objaví aj na Bowieho albume Low.

Veľmi sa cení album Idiot, ktorý sa zvačajne označuje za prvú sólovú platňu. V roku 1979 sa na Iggyho koncertnej kapele objavuje o. i. Glen Matlock (ex - Sex Pistols), Jackie Clark (ex - Ike & Tina Turner) a S. Thurston. Na albume New Values (1979) sa zúčastňuje S. Thurston, S. Asheton, J. Williamson a Fred “Sonic” Smith. Album Soldier (1980) sa veľmi cení a medzi hudobníkmi sa tu objavuje o. i. Barry Andrews zo skupiny XTC, D. Bowie, členovia skupiny Simple Minds - Ivan Král a G. Matlock.

V roku 1981 sa Iggy Pop presadzuje tanečným hitom Bang Bang. O rok neskôr spolupracuje s Chrisom Steinom na hudbe k filmu Rock´n´Rule a v roku 1985 účinkuje vo filme Sid and Nancy (o rok neskôr hrá aj vo filme Farba peňazí).

Album Instinct (1988) produkoval Bill Laswell a spolupracoval na ňom Steve Jones (ex - Sex Pistols). Stvárnil hlavnú úlohu vo filme Cry Baby (1990) a hrá aj vo filme Hardware. Pomerne dobre sa darilo albumu Brick By Brick (1990) vrátane singla Candy (duet s Kate Piersonovou so skupinou B-52´s).

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iggy Pop na koncerte v roku 1979
Iggy Pop na koncerte v roku 1987
Iggy Pop na koncerte v roku 2006

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Zo Stooges[upraviť | upraviť zdroj]

S Jamesom Williamsonom[upraviť | upraviť zdroj]

Sólo[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiovky[upraviť | upraviť zdroj]
Živo[upraviť | upraviť zdroj]
Kompilácie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Iggy Pop

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Iggy Pop na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]