Ignác Kolisch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ignác Kolisch
Ignác Kolisch
Narodenie6. apríl 1837
Bratislava, Slovensko
Úmrtie30. apríl 1889 (52 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ignác Kolisch

Barón Ignác von Kolisch, nem. Ignatz von Kolisch (* 6. apríl 1837, Bratislava, Slovensko - † 30. apríl 1889, Viedeň, Rakúsko) bol bratislavský rodák židovského pôvodu, rakúsko-uhorský bankár a jeden z najvýznamnejších šachistov 19. storočia.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Predtým ako Kolisch získal majetok na burze a povýšili ho do šľachtického stavu bol profesionálny šachista a novinár. Pochádzal zo skromných pomerov. Už ako 17-ročný hral úspešne vo viedenskej kaviarni Strieborná kaviareň zápas s Ernestom Falkbeerom. V rovnakom čase písal pod pseudonymom Ideka šachovú rubriku pre viaceré viedenské noviny.

V Paríži v roku 1867 vyhral jeden z najsilnejších turnajov 19. storočia. Po tomto turnaji nehral viac súťažne šach, bol však známy ako šachový mecén. Cez kráľovskú hru spoznal právnika Julesa Grévyho, neskoršieho prezidenta Francúzska a multimilionára Alberta Rothschilda.

Špekuláciami na burze zbohatol a dostal od saského kráľa Juraja II. titul baróna, presťahoval sa do Viedne, kde vydával noviny Wiener Allgemeine Zeitung. Zomrel v roku 1889 na zlyhanie obličiek.

Citát[upraviť | upraviť zdroj]

Dr. Árpád Vajda v Magyar Sakkélet, č. 10, rok 1954: výrok veľmajstra Isidora Gunsberga:

maďarsky: Hatvan év alatt csak egy sakkozót láttam, aki a sakkból pénzt tudott kihozni, és azt meg is tartotta. Ez Kolisch volt.

Za šesťdesiať rokov som videl iba jedného šachistu, kto šachmi získal peniaze a zostali mu. Bol to Kolisch.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sthig Jonason: Ignaz von Kolisch. Schackmästare och Mecenat, Stockholm 1968 po švédsky
  • Gedeon Barcza: Magyar sakktörténet 1, Budapest 1975 (po maďarsky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]