Imogen Pootsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Imogen Poots
Celé menoImogen Gay Poots
Narodenie 3. jún 1989 (34 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka, modelka
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť

Imogen Gay Poots (* 3. jún, 1989, Londýn, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka a modelka. Je známa z filmov ako 28 dní neskôr (2007), Trhliny (2009), Noc hrôzy (2011), Skutočný príbeh Jimiho Hendrixa (2013), Vivárium (2019) či Otec (2020).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Poots sa narodila do rodiny producentka publicistiky a novinárky. Má staršieho brata Alexa, ktorý sa venuje modelingu. Imogen vyrastala v západnom Londýne, kde navštevovala aj školy.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá herecká skúsenosť bola v roku 2005, vo filme V ako Vendetta. Jej postava bola vedľajšia a vo filme vôbec nehovorila. V roku 2007 získala o niečo väčší priestor vo filme O 28 dní neskôr, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na filmové ocenenie British Independent Film Awards. V roku 2011 sa po boku herečky Toni Collette či herca Antona Yelchina objavila v remaku filmu Noc hrôzy. O rok neskôr stvárnila postavu huslistky vo filme Posledné kvarteto po boku Phillipa Seymoura Hoffmana a Christophena Walkena.

V roku 2013 sa objavila vo filme Sviniar, po boku Jamesa McAvoya. V rovnakom roku si tiež zahrala vo filme Kráľ zo Soho, kde za svoje herecký výkon získala filmové ocenenie Independent Film Awards. V roku 2016 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Luke Wilson, Christina Hendricks, Carla Gugino a Rafe Spall v televíznom seriáli Roadies.

V roku 2017 sa objavila v divadelnej hre Kto sa bojí Virginie Woolfovej?, kde za svoj herecký výkon bola nominovaná na prestížne divadelné ocenenie, Laurencea Oliviera. V roku 2019 sa objavila vo filme Vivárium, kde za svoj herecký výkon bola ocenená festivalovou cenou Sitges, pre najlepšiu herečku. V roku 2020 sa objavila v dráme Otec, ktorá získala šesť nominácii na Academy Awards, z čoho sa jej dve podarilo premeniť v ocenenie.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jej partnerom je od roku 2017 herec James Norton.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Imogen Poots na anglickej Wikipédii.