Impaktná zima

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Impaktná zima je predpokladané obdobie dlhotrvajúceho chladného počasia v dôsledku dopadu veľkého asteroidu alebo kométy na zemský povrch. Ak by asteroid narazil do pevniny alebo plytkej vodnej plochy, vyvrhol by do atmosféry obrovské množstvo prachu, popola a iného materiálu, ktorý by blokoval žiarenie zo Slnka. To by spôsobilo drastické zníženie globálnej teploty. Ak by asteroid alebo kométa s priemerom asi 5 km alebo viac dopadla do hlbokej vodnej nádrže alebo by explodovala pred dopadom na povrch, do atmosféry by sa aj tak vyvrhlo obrovské množstvo úlomkov. Predpokladá sa, že impaktná zima by mohla viesť k masovému vyhynutiu a vyhubeniu mnohých existujúcich druhov na svete. Kriedovo-paleogénne vymieranie pravdepodobne zahŕňalo impaktnú zimu a viedlo k masovému vyhynutiu väčšiny tetrapodov s hmotnosťou nad 25 kg.

Historické príklady[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2016 sa v rámci vedeckého projektu vŕtalo hlboko do vrcholového prstenca impaktného krátera Chicxulub, aby sa získali vzorky horninového jadra zo samotného impaktu. Tento kráter je jedným z najznámejších impaktných kráterov. Momentálne je všeobecne akceptovaná teória o tom, že práve impakt planétky o veľkosti zhruba 10km v blízkosti Yukatánskeho polostrova spôsobil vyhynutie dinosaurov.[1]

Dopad na život[upraviť | upraviť zdroj]

Impaktná zima by mala ničivý vplyv na ľudí, ako aj na ostatné druhy na Zemi. Pri výraznom znížení intenzity slnečného žiarenia by ako prvé vymreli rastliny a živočíchy, ktoré prežívajú vďaka procesu fotosyntézy. Tento nedostatok potravy by v konečnom dôsledku viedol k masovému vymieraniu ďalších živočíchov, ktoré sú v potravinovom reťazci vyššie.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Updated: Drilling of dinosaur-killing impact crater explains buried circular hills [online]. www.science.org, [cit. 2023-01-20]. Dostupné online. (po anglicky)

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Impact winter na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).