Alternative dance

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Indie dance)
Alternative dance
Pôvod v štýlochAlternatívny rock, indie rock, elektronická tanečná hudba, New Wave, electronic body music
Kultúrne pozadieStred 80-tych rokov – Veľká Británia
Typické nástrojeElektrická gitara – Basová gitara – bicie – perkusie – syntetizátor – bicí automat – sampler – laptop
Podštýly
Madchester, electroclash, New rave
Zmes štýlov
Trip hop, Rave

Alternative dance alebo indie dance (tiež môže znamenať underground dance v USA)[1] je hudobný žáner, ktorý mieša subžánre rocku s elektronickou tanečnou hudbou. Hoci na britských súostroviach bol veľmi obmedzený, bol v Amerike a celosvetovo zverejnený takými skupinami ako New Order v 80-tych rokoch a The Prodigy v 90-tych rokoch.

Štýl[upraviť | upraviť zdroj]

AllMusic uviedol k alternative dance mixes „melodická štruktúra piesne alternatívneho a indie rocku s elektronickými beatmi, syntetizátormi a/alebo samplami, a klubovo orientovaná post-disco dance hudba“.[2] Sacramento Bee ho označuje ako „postmodernEurosynthtechnopopNew Wave v mixéri“.[3] Kultúrny historik Piero Scaruffi naznačuje, že prvým dôkazom electronic body music bolo Belgicko a neskôr Kanada v rokoch 1980 až 1984, ktorý položil základy pre alternative dance prienik v 90-tych rokoch.[4]

Žáner je ťažko opísateľný v klubovej kultúre pre inšpiráciu pri začlenení iných hudobných štýlov ako je synthpop, acid house a trip-hop. Alternative dance umelci sú identifikovaný cez ich označenie, štruktúru alebo splynutie špecifických hudobných prvkov.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kot, Greg. Picking Up The Beat: Underground Dance Music Steps Into The Spotlight With Chicago Summit. Chicago Tribune, 25. júl 1996, s. 1.
  2. a b Alternative Dance: Žáner [online]. AllMusic, [cit. 2009-10-27]. Dostupné online. Archivované 2010-10-17 z originálu.
  3. Hot To Trot: A Guide Attitude Included To Sacramento's Alternative Dance Scene. The Sacramento Bee, 12. október 1990, s. TK14.
  4. Scaruffi, Piero. História rockovej hudby: 1951–2000. [s.l.] : iUniverse, 2003. ISBN 0-5952-9565-7. S. 210.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]