Iron Man (komiks)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Iron Man

Iron Man je fiktívna komiksová postava od Marvel Comics.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Iron Man, vlastným menom Anthony Edward "Tony" Stark je multimiliardár, ktorý svoje peniaze zarobil v zbrojnom priemysle. Jeho otec bol veľký vynálezca a zakladateľ Stark Industries. Tony zdedil podnik po smrti rodičov, ktorí zahynuli pri dopravnej nehode.

Spočiatku bol typický mladý miliardár; zbrane predával len tomu, kto dal najväčšiu ponuku. Jedného dňa bol však unesený zločineckou organizáciou Desať kruhov, ktorá chcela aby pre nich vytvoril dokonalú zbraň, pomocou ktorej by zničili svet. Tony bol pri únose vážne poranený a hrozila mu smrť. Vytvoril si preto umelé srdce v podobe energetického článku, ktorý mu voperovali do tela, aby dokázal pracovať na zbrani. V skutočnosti však tajne pracoval na bojovom obleku, s použitím ktorého by dokázal utiecť. Oblek bol napájaný priamo jeho ARK reaktorom (voperovaným energetickým článkom). Nakoniec sa mu podarilo utiecť a zároveň si uvedomil, že má obrovskú moc, ktorú môže využiť v boji proti zlu.

Postupom času si vytvoril mnoho bojových oblekov a prijal meno Iron Man. Každý oblek bol určený na niečo iné (lávový, vesmírny, vodný oblek atď.), ale každý mal rovnaké základné vlastnosti: umožňoval zdvihnúť 80 ton, bol nepriestrelný a takmer nezničiteľný, dokáže lietať nadzvukovou rýchlosťou, strieľať plazmové strely a v každom bolo zabudované najmodernejšie technické vybavenie (radar, navigácia atď.)

Iron Man sa stal jedným z najslávnejších hrdinov komiksu. Je stály a dôležitý člen skupiny The Avengers.

Jeho úhlavným nepriateľom sa stal Mandarin.

Postava Tonyho Starka umrela v komiksoch a seriáloch viackrát. To najznámejšie je vyobrazené vo filme Avengers: Endgame (2019).

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]