Július Földessy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Július Földessy
Július Földessy
Senátor Národného zhromaždenia republiky Československej
V úrade
1935 – 1939
Poslanec Maďarského parlamentu
V úrade
1939 – 1944
Biografické údaje
Narodenie7. september 1875
Sobrance, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie1947
Sambir, ZSSR
Politická stranaAutonómny poľnohospodársky zväz
Profesiakníhtlačiar a vydavateľ
Národnosťrusínska
Vierovyznaniegrékokatolícke

Július Földessy (maď. Földessy Gyula, ukr. Юлій Фелдешій; * 7. september 1875, Sobrance – † 1947, Sambir) bol kníhtlačiar, vydavateľ, verejný činiteľ a politik rusínskej národnosti v prvej polovici 20. storočia.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na gymnáziu v Užhorode a pokračoval na miestnom gréckokatolíckom učiteľskom seminári. Po absolvovaní dvoch ročníkov sa začal venovať tlačiarenstvu. Pracoval v užhorodskej tlačiarni, ktorej sa neskôr stal aj majiteľom. Tlačiareň patrila k významným šíriteľom rusínskej kultúry. Istý čas pôsobil na území Maďarska, ako aj v Mníchove. Zúčastnil sa bojov v 1. svetovej vojne, kde bol na ruskom fronte zranený. Neskôr začal vydávať v Užhorode noviny.[1] Po vzniku Československa sa začal angažovať aj politicky. Bol členom, neskôr aj podpredsedom Autonómneho poľnohospodárskeho zväzu (AZS). Išlo o stranu Rusínov, ktorá mala v programe autonómiu Podkarpatskej Rusi a bola orientovaná promaďarsky. V parlamentných voľbách v roku 1935 bol zvolený do hornej komory Národného zhromaždenia za XII. volebný kraj (Užhorod). AZS vtedy kandidovala v rámci formácie Autonomistický blok (vedenej HSĽS). Do senátorského klubu HSĽS nevstúpil a v senáte pôsobil ako nezaradený. Napriek tomu s ľudákmi spolupracoval. V boji za autonómiu kooperoval aj s maďarskými politickými stranami, ako aj so Spišskými Nemcami. Dokonca navrhoval zväčšiť územie Podkarpatskej Rusi o časť východného Slovenska, pričom za hlavné mesto navrhoval Košice. Senátorom zostal do začiatku roku 1939. Mandátu bol zbavený 20. januára 1939 v súvislosti s rozpustením politických strán na Podkarpatskej Rusi.[2] V roku 1939 bol kooptovaný do maďarského parlamentu ako zástupca území pričlenených k Maďarskému kráľovstvu. Poslancom bol do roku 1944. Pôsobil aj ako poradca komisára pre Karpatské územie. V novembri 1944 bol zatknutý a uväznený sovietskymi orgánmi. Zomrel vo väznici v meste Sambor (dnes Ukrajina, Ľvovská oblasť).[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 1939–1944. évi országgyűlés Haeffler István, szerk.: Országgyűlési almanach. Az 1939–44. évi országgyűlésről. Budapest, 1940. | Library | Hungaricana [online]. library.hungaricana.hu, [cit. 2022-02-02]. Dostupné online.
  2. Digitálna knižnica - dokument [online]. www.nrsr.sk, [cit. 2022-02-02]. Dostupné online.
  3. Wayback Machine [online]. web.archive.org, [cit. 2022-02-02]. Dostupné online. Archivované 2014-12-10 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Julius Földessy na českej Wikipédii.