Jayma Maysová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Jayma Mays)
Jayma Maysová
Celé menoJamia Suzette Mays
Narodenie 16. júl 1979 (44 rokov)
Bristol, Tennessee, USA
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť
ManželAdam Campbell (od 2007)
Deti1

Jamia Suzette Mays (* 16. júl 1979, Bristol, Tennessee), známa pod menom Jayma Mays je americká herečka a speváčka. Preslávila ju najmä postava výchovnej poradkyne Emmy Pillsbury zo seriálu Glee (2009 - 2015).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jayma sa narodila v júli 1979 v meste Bristol, v štáte Tennessee, ale vyrastala v meste Grundy vo Virgínií. Jej rodičmi sú Susan Paulette a James Edwin Mays. Po absolvovaní strednej školy v Grundy, navštevovala Southwest Virginia Community College, neskôr na Virginia Tech a nakoniec skončila na Radforskej Univerzite, kde študovala so zameraním na múzické umenia.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju kariéru zahájila v roku 2004 televíznymi seriálmi ako príklad Joey či Škaredá Betty. Zahrala si menšiu úlohu po boku Rachel McAdams v thrilleri Noční let z roku 2005, ktorý režíroval Wes Craven.

Tiež sa do podvedomia divákov dostala vďaka úlohe v seriály Dr. House. Vďaka jej nie práve dospelému vzhľadu, získala úlohu v paródií na filmy Veľkofilm (2007), čo je príklad paródia na filmy ako Charlie a továreň na čokoládu alebo Narnia: Lev, šatník a čarodejnica.

Objavila sa aj vo videoklipe „Awakening“ skupiny Switchfoot.

V roku 2008 sa objavila v komédií Poliš z obchoďáku, ktorý v roku 2015, mal druhú časť, v ktorej sa Jayma neobjavila kvôli zmluve zo seriálom Glee, v ktorom účinkovala od roku 2009 do roku 2015. Jej postava sa volala Emma Pillsbury a bola výchovná poradkyňa na škole. Tiež sa jedná o jej najviac známu rolu. V seriály ju tiež vidieť aj spievať.

V roku 2011, prepožičala svoj hlas v animovanej rozprávke Šmolkovia, ktorá sa neskôr v roku 2013 dočkala aj druhej časti.

V seriály Millerovci z roku 2013, nahradila herečku Mary Elizabeth Ellis a o rok sa objavila po boku herečky Patricii Clarkson v komédií Last Weekend.

V roku 2017, po boku herca Toma Cruisa sa objaví vo filme Nebeský gauner a tiež aj v pripravovanom seriály Trial & Error.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2007 je vydatá za herca Adama Campbella, s ktorým sa spoznala pri natáčaní filmu Veľkofilm. Má s ním syna Judea, ktorý sa narodil v auguste 2016. Vo voľnom čase najradšej počíta matematiku a v auguste 2014, podporila ochorenie ALS, na výzvu Ice Bucket Challange.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jayma Mays na anglickej Wikipédii.