Jeet Kune Do

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jeet kune do logo. Taijitu reprezentuje koncept yin a yang.

Jeet Kune Do (JKD) (alebo cesta zadržujúcej päste) je bojové umenie. Vytvoril ho Bruce Lee v roku 1967. Na rozdiel od iných neobsahuje žiadne zostavy ani predom daný systém techník. Jeet Kune Do je neohraničené a slobodné. Ten kto rozumie JKD prikláňa sa k oslobodeniu, lebo JKD je predovšetkým zrkadlo sebapoznania skrz bojové umenie. Veľa ľudí sa snažilo v minulosti JKD definovať rôznymi názvami: Bruce Lee Jun Fan Gung Fu, Bruce Lee Karate alebo Bruce Lee sebaobrana. JKD nemôže byť spojovaná s jedným bojovníkom alebo bojovým štýlom. K pochopeniu JKD je za potreba trancendovať dualitu "pre" a "proti" smerujúce k bodu, ktorý je za týmto rozlišovaný. Veľa ľudí si myslí, že JKD je kompozičný štýl zložený z niekoľko rôznych škôl vybraním toho najlepšieho. JKD postupne čerpalo z Thajského boxu, Wing Chun, zápasov Boxu a Karate. Zbrane boli prevzaté z filipínskeho Kali a Escrima. V boji na dlhú vzdialenosť neskôr zo severočínskych stýlov a francúzsky Savate.

Pomenovanie Jeet Kune Do[upraviť | upraviť zdroj]

Preložené z kantónčiny, Jeet znamená zadržujúci alebo zastavujúci. Kune znamená päsť a Do spôsob alebo cesta. V angličtine potom preklad Jeet Kune Do znie The way of the intercepting fist v slovenčine Cesta zadržujúcej päste. Po mnoho rokov sa viedlo množstvo debát o pomenovaní Jeet Kune Do, o tom či je to štýl alebo filozofia, či stojí na základoch východného alebo západného spôsobu bojového umenia.

Zrod Jeet kune do[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1964 učil Bruce Lee tradičné čínske bojové umenie wing chun na jeho škole v Oaklande v Kaliforníi. Inštruktori kung-fu z východného pobrežia, boli znepokojení z toho, že Bruce učí nečínskych žiakov a tak za ním poslali majstra bojových umení Wong J. Mana z Hongkongu s výzvou aby svoju školu zrušil. Bruce výzvu prijal s podmienkou, že ak vyhrá súboj nad majstrom bojových umení z Hongkongu, inštruktori z východného pobrežia nebudú ďalej zasahovať do jeho výučby. Tento súboj sa uskutočnil v roku 1965, ale Bruce očakával, že tento súboj vyhrá za menej ako tri minúty. Nakoniec súboj vyhral, ale to že mu to trvalo dlhšie ako tri minúty v ňom vyvolalo znepokojenie, že tradičné bojové umenie nie je efektívne ak ho chcel využiť v reálnej situácií. V tomto bode ďalej nemohol pokračovať s tradičným umením. Namiesto toho aby ťažil z víťazstva nad Wong J. Manom, rozhodol sa odvrátiť od tradičného spôsobu bojového umenia a zamerať sa na výskum ako zefektívniť bojové umenie. Prečítal stovky kníh o rozličných spôsoboch boja, začal so silovým tréningom, kardiom a výživovým programom a následne začal implementovať vedu a filozofiu do fyzickej prípravy. Krok po kroku tak začal formovať Jeet Kune Do.

Filozofia Bruca Leeho[upraviť | upraviť zdroj]

Socha Bruca Leeho v Hongkongu

"Aby bolo možné pochopiť Jeet Kune Do, je nutné odhodiť všetky ideály, vzory, dokonca aj koncepcie toho, čo je a čo nie je ideálne v Jeet Kune Do. Môžete sa pozrieť na nejakú situáciu bez toho, aby ste ju pomenovali? Keď ju pomenujete, spravíte z nej slovo a to už vyvoláva strach. Jeet Kune Do dáva prednosť beztvarosti, aby tak mohlo prijať všetky formy. Pretože Jeet Kune Do nemá žiadny štýl, hodí sa do všetkých štýlov. Jeet Kune Do využíva všetky spôsoby a zároveň nie je viazaný žiadnym. Naučiť sa Jeet Kune Do nie je vec získavania znalostí a hromadenie štylizovaných vzorov, ale je to objavovanie príčin neznalostí. Keď ľudia hovoria, že Jeet Kune Do je odlišné od toho či onoho, potom bude lepšie, aby názov Jeet Kune Do bol vymazaný, pretože je to iba meno."

Be like water (buď ako voda)[upraviť | upraviť zdroj]

"Vyprázdni svoju myseľ, buď bez akejkoľvek formy, buď beztvarý. Ak naleješ vodu do pohára, stane sa pohárom, ak naleješ vodu do fľaše stane sa fľašou, ak naleješ vodu do kanvice, stane sa kanvicou. Voda môže tiecť alebo ničiť. Buď ako voda priateľu."[1].

Forma bez formy[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa učenia Bruca Leeho je cieľom tradičných štýlov bojových umení zapadnutie jednotlivca do systému. Platia v nich isté pravidlá, že techniky sa musia učiť presne, dokonale a nemeniteľne. Cvičiaci v skutočnom boji nikdy neboli, pretože sú nútení zaujať neprirodzené pózy. Techniky osvojené na úrovni inštinktu dávajú možnosť slobodnej voľby vzhľadom k situácií, čo je základom tvorivosti. "Keď sa budete brániť nekonvenčnému útoku, vedenému rôznym tempom, podľa zvoleného vzoru rytmických a klasických reakcií, potom vaša obrana a protiútok nebudú pružné a živé. Keď na vás niekto zaútočí, vašou odpoveďou nie je technika č. 1, situácia č.2, alebo č.5. Jednoducho sa pohybujete ako zvuk a ozvena!"

Princípy JKD[upraviť | upraviť zdroj]

Myšlienka zadržujúcej päste je kľúčom k pochopeniu JKD, či už to bude zachytenie techniky alebo úmyslu súpera. Základné princípy JKD sú:

  • priamosť
  • jednoduchosť
  • žiadna klasická forma alebo forma bez formy

Techniky a filozofia JKD sa uplatňuje v reálnom živote a reálnom boji. Jeet Kune Do sa skladá z fyzických metód, aplikovanej filozofie a vyžaduje od praktizovateľa cvičiť žiaka alebo sám seba k pripravenosti v boji, aby sa v tvárou v tvár konkrétnej situácie, používali potrebné techniky a nástroje, ktoré sú vhodné a ihneď k dispozícií.[2].

Symbol[upraviť | upraviť zdroj]

Počas svojo života, Bruce Lee vytvoril a používal niekoľko symbolov, ktoré zjednotil do uceleného tvaru. Tento tvar je tvorený z troch častí:

  1. 1. Základný symbol Bruca Leeho yin yang so šipkami a čínskym charakterom. Tento symbol vytvoril aby reprezentoval Jeet kune do a jeho vlastnú filozofiu.
  2. 2. Vysekaný kameň.
  3. 3. Loong alebo v preklade drak. Bruce Lee sa narodil v roku draka a taktiež jeho prezývka z detstva znie Malý drak.[3].



Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Duchovné a duševné Výhody bojových umení [online]. Kung-fu funs, 2012. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  2. Jeet Kune Do [online]. Bruce Lee official website, 2010, [cit. 2012-06-14]. Dostupné online. Archivované 2012-05-31 z originálu.
  3. The Symbols [online]. Bruce Lee official website, 2010, [cit. 2012-06-14]. Dostupné online. Archivované 2012-06-23 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Urgela, R. Praktické Jeet kune do. Vydavateľstvo Temple, 1993
  • Lee, B. Umelěc života. Vydavateľstvo Pragma, 2002

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]