Jennifer Tilly

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jennifer Tilly
Celé menoJennifer Ellen Chan
Narodenie 16. september 1958 (65 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, hráčka pokru
Roky pôsobenia1983 – súčasnosť
ManželSam Simon (1984 - r. 1991)
PriateľPhil Laak (od 2004)

Jennifer Tilly (angl. Jennifer Ellen Chan; * 16. september 1958, Los Angeles, Kalifornia, USA), je americká herečka a profesionálna hráčka pokru. V roku 1994 bola nominovaná na prestížne filmové ocenenie Academy Awards, za jej herecký výkon vo filme Výstrely na Broadwayi. Je tiež známa tým, že stvárnila postavu Tiffany Valentine, vo filmoch Chuckyho nevesta (1998), Chuckyho potomstvo (2004), Chuckyho kliatba (2013), Chuckyho kult (2017) a v televíznom seriály Chucky (2022-2023).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Tillyová sa narodila ako Jennifer Ellen Chan v časti Harbour City v Los Angeles. Je najstaršou dcérou, Harryho Chana, predavača ojazdených áut, a Patricie (rod. Tilly), kanadskej učiteľky a bývalej divadelnej herečky. Jej otec bol čínskeho pôvodu a jej matka mala írsky a fínsky pôvod. Má staršieho brata Steva a dve mladšie sestry, Meg a Rebeccu.

Jej rodičia sa rozviedli, keď mala Tillyová päť rokov a vychovávala ju jej matka a nevlastný otec John Ward na ostrove Texada Island v Britskej Kolumbii. Jej matka sa znova rozviedla, keď mala Tillyová šestnásť rokov. Rodina sa potom presťahovala do Langfordu, v Britskej Kolumbii, kde Tillyová navštevovala strednú školu v Belmonte.

Tillyová má bakalársky titul, ktorý absolvovala v divadle na Stephens College v Missouri.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1983 mala Tillyová vedľajšie úlohy v televíznych seriáloch a filmoch. Účinkovala tiež v jednej z epizód, zo štvrtej série Cheers, kde si zahrala zvodnú, no nevkusnú priateľku, Frasiera Cranea. V roku 1989, získala prelomovú rolu, vo filme Báječní Bakerovi chlapci, po boku hercov ako Michelle Pfeiffer, Beau Bridges a Jeff Bridges. V roku 1992 si zahrala v kanadskom filme, Tieň vlka.

V roku 1994 získala jednu z vedľajších úloh vo filme Výstrely na Broadwayi, ktorý režíroval Woody Allen. Za svoj herecký výkon vo filme, získala nomináciu na filmové ocenenie, Academy Awards. V rovnakom roku, si zahrala vedľajšiu úlohu vo filme Útek do Mexika, kde hrala spolu s Alecom Baldwinom a Kim Basinger.

Zahrala si vo filme Pasca, z roku 1996, za ktorý získala nomináciu, na filmové ocenenie, Saturn Award. O rok neskôr, hrala spoločne s Jimom Carreym v komédii Klamár, klamár.

Získala rolu Tiffany Valentine, v niekoľkých sériách hororových filmov Detská hra - Chuckyho nevesta (1998), Chuckyho potomstvo (2004), Chuckyho kliatba (2013), Chuckyho kult (2017) a v televíznom seriáli Chucky (2021 - 2022).

Tillyová sa venuje aj dabingu, nadabovala postavu Bonnie Swanson v 116 epizódach v animovanom televíznom seriály Griffinovci.

V roku 2005 mala hlavnú úlohu v situačnej komédii Tak trochu mimo, v ktorej hrali Henry Winkler a Stockard Channing. Séria bola zrušená v máji 2006.

V roku 2012 sa vrátila na Broadway kde účinkovala v niekoľkých divadelných inscenáciách.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Poker

Otec Tillyovej, bol gambler a hráč pokru a daroval jej videohru World Series of Poker. Následne ju naučil skutočnú hru hrať jej priateľ, keď sa presťahovala do Hollywoodu.

V júni 2005 vyhrala Tillyová náramok World Series of Poker (a $158,625) v Ladies' No-Limit Texas hold 'em evente, čím porazila 600 ďalších hráčov. Na tento úspech nadviazala 1. septembra 2005 víťazstvom v treťom turnaji World Poker Tour Ladies Invitational, ktorý sa konal v Bicycle Casino v Bell Gardens na predmestí Los Angeles. V roku 2008 ukončila svoju kariéru v pokri ale v januári 2010 ju znova obnovila. V roku 2014 bola nominovaná na PokerListing's Spirit of Poker Living Legend Award a od júla 2019 jej výhry na živých turnajoch presiahli 1 milión $.

Vzťahy

Tillyová bola vydatá za Sama Simona, od roku 1984 do roku 1991. Od roku 2004 má vzťah s profesionálnym pokrovým hráčom Philom Laakom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jennifer Tilly na anglickej Wikipédii.