Jim Lovell

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jim Lovell
astronaut NASA
Jim Lovell v roku 1964
Jim Lovell v roku 1964
Stavneaktívny
Narodenie25. marec 1928 (95 rokov)
Cleveland, Ohio, USA
Iné zamestnanieskúšobný pilot
Hodnosťkapitán, U.S. Navy
Čas vo vesmíre29 dní, 19 hodín, 3 minúty
Kozmonaut od17. septembra 1962
MisieGemini 7, Gemini 12, Apollo 8, Apollo 13
Znaky misií
Kozmonaut do1. marca 1973

James Arthur „Jim“ Lovell, Jr. (* 25. marec 1928, Cleveland) je bývalý americký astronaut NASA, ktorý sa preslávil ako kapitán poškodeného Apolla 13, ktoré sa bezpečne dostalo naspäť na Zem. Bol tiež pilotom veliteľského modulu na lodi Apollo 8, ktorého posádka ako prvá uvidela na vlastné oči odvrátenú stranu Mesiaca. Jeho matka mala český pôvod a aj to bol dôvod jeho niekoľkých návštev Česka.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1952 dokončil štúdium na námornej vojenskej akadémii (U.S. Naval Academy) a slúžil ako pilot na viacerých námorných a leteckých základniach. Dňa 17. septembra 1962 bol vybraný do druhej skupiny amerických astronautov.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Všetky kozmické lode, v ktorých letel, štartovali z mysu Canaveral. Po prvýkrát letel na Gemini 7 v zime 1965 spoločne s Frankom Bormanom a bol to let v tom čas rekordný, trval 14 dní. Súčasne s nimi bola na obežnej dráhe Gemini 6A. Za necelý rok letel na obežnú dráhu po druhýkrát v Gemini 12 spoločne s kozmonautom Edwinom Aldrinom. Počas letu sa spojili s raketou AtlasAgena. Po tretíkrát letel na kozmickej lodi Apollo 8 v decembri 1968. Spolu s ním leteli kozmonauti Frank Borman a William Anders. Bol to prvý pilotovaný let k Mesiacu, s desiatimi obletmi a návratom na hladinu Tichého oceánu. Po štvrtýkrát a naposledy letel ako kapitán lode Apollo 13. Na palube s ním boli Fred Haise a John Swigert. Mal vystúpiť na povrch Mesiaca, bol však rád, že prežil. Kvôli explózii nádrže so stlačeným kyslíkom 14. apríla 1970 a následným poruchám sa expedícia predčasne vrátila po šiestich dňoch na Zem. Počas svojich štyroch letov strávil vo vesmíru skoro 30 dní. V rokoch 19661973 bol svetovým rekordmanom v počte dní strávených vo vesmíre.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

V máji roku 1971 sa Lovell stal riaditeľom technických aplikácií v Johnsonovom kozmickom stredisku. V marci 1973 z NASA aj z armády odišiel a stal sa prezidentom firmy The Bay-Houston Towing Company. O päť rokov v rovnakej funkcii zmenil firmu, bol v Fish Telephone Systemst v Houstone (Texas). V roku 1993 bol prezidentom svojej firmy Lovell Communications v Lake Forest. O svojom štvrtom dramatickom lete napísal s Jeffreym Klugerom napísal knihu Lost Moon (Stratený Mesiac) o Apolle 13. Veľké množstvo ľudí ho pozná najmä z filmu Rona Howarda Apollo 13, kde bol stvárnený Tomom Hanksom. Vo filme si však aj zahral a to v nepatrnej úlohe (kapitán lode, ktorá vyzdvihne pristávaciu kapsulu).

V roku 2000 bol na návšteve obce Dolní Lukavice, odkiaľ pochádzali predkovia Lovella resp. jeho matky. Obdržal tam čestné občianstvo. V Česku bol viackrát. Je ženatý a má štyri deti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jim Lovell

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. 1. vyd. Praha : Práce, 1982. 480 s. ISBN 24-033-82.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]