John Paul Densmore

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John Paul Densmore

Základné informácie
Popis umelca americký bubeník, skladateľ, filmár a spisovateľ
Rodné meno John Densmore
Narodenie 1. december 1944 (79 rokov)
Santa Monica, Kalifornia, USA
Pôsobenie Terry Driscoll And The Twiglighters, Psychodelic Rangers, The Doors, The Butts Band, Reza Darkashani, Tribal Jazz
Žáner psychedelický rock, jazz, bossanova a latino
Hrá na nástrojoch bicie, perkusie
Roky pôsob. 1965 – súčasnosť
Vydavateľstvá Elektra
Súvisiace
články
The Doors
Webstránka [1]

John Paul Densmore (* 1. december 1944, Santa Monica, Kalifornia, USA) je americký hudobník. Preslávil sa ako hrač na bicie nástroje v skupine The Doors v rokoch 1965 – 1973.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Od desiatich chodil na lekcie hrania na piano. Na strednej škole v dvanástich dostal bicie a začal hrať v stredoškolskom orchestri. Neskôr sa preorientoval na jazz. Často menil školy (chodil na Santa Monica, Los Angeles i San Fernando, Valley State). Jazz hral tri roky a jeho prvými skupinami boli Terry Driscoll And The Twiglighters a Psychodelic Rangers. Do skupiny The Doors nastúpil po odchode dvoch bratov Raya Manzareka. Okrem bicích skladal texty a aranžoval skladby spolu so skupinou. Jeho najvýraznejším prínosom do sveta rockovej hudby, je využitie bossanovy-beatu v skladbe Break On Through (To the Other Side). Po smrti Jima Morrisona hral s ostatnými členmi The Doors až do rozpadu. Spolu s Robbym Kriegerom založili neskôr skupinu The Butts Band, ktorá bola orientovaná na reggae. Po rozpade Butts Bandu sa Densmore dlhší čas hudbe nevenoval. Stal sa filmárom a spisovateľom. Do hudby sa krátkodobo vrátil pri comebackoch The Doors. Prvý bol v roku 1978, keď nahrali zhudobnenú poéziu Jima Morrisona (album An American Prayer). S The Doors vystupoval už iba v roku 1993 (pri uvedení do Rock'n'rollovej siene slávy) a v roku 2001 (vystúpenie vo VH1 Storytellers).

V roku 2006 vyhral súdny spor s pozostalými žijúcimi členmi The Doors, klávesistom Rayom Manzarekom a gitaristom Robbym Kriegerom. Podľa Densmora ich projekt obnovenia skupiny nemal používať názov The Doors a všetky ich zárobky museli zaradiť do majetku tejto rockovej skupiny. Súd vyhral a skupina, ktorú tvorí Ray Manzarek, Robby Krieger a ich priatelia, používa názov Riders On The Storm. John začal spolupracovať s Reza Darkashanim, kde sa preorientoval z rockovej do indicko-ázijskej, experimentálnej hudby. Neskôr založil svoj vlastný projekt Tribal Jazz [2] Archivované 2009-04-07 na Wayback Machine, kde hrá indiánsko-jazzovú hudbu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]