Ray Manzarek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ray Manzarek
Ray Manzarek v roku 2007
Ray Manzarek v roku 2007
Základné informácie
Popis umelca americký hudobník
člen skupiny The Doors
Rodné meno Raymond Daniel Manczarek Jr.
Narodenie 12. február 1939
Chicago, Illinois, USA
Úmrtie 20. máj 2013 (74 rokov)
Rosenheim, Nemecko
Žáner Psychedelický rock, Blues rock, Hard Rock, Art Rock
Hrá na nástrojoch klávesy
Roky pôsob. 1959 – 2013
Súvisiace
články
The Doors
Webstránka raymanzarek.com

Raymond Daniel Manzarek známy ako Ray Manzarek (* 12. február 1939, Chicago, Illinois, USA – † 20. máj 2013, Rosenheim, Nemecko)[1] bol americký hudobník, preslávil sa ako člen skupiny The Doors v rokoch 19651973.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Chicagu v robotníckej rodine. Už od mladosti ho rodičia matka Helena a otec Raymond učili hrať na klavír. Popri štúdiu klasickej hudby na Chicagskom konzervatóriu chodil do klubov na Chicago South Side, a počúval ako hrajú a spievajú blues tí najlepší.

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Začaté štúdium ekonomiky na De Paul University nedokončil. Odcestoval na západ do Los Angeles, kde dva týždne navštevoval prednášky práva na University of California, Los Angeles (UCLA). Po prerušení školy v roku 1961 a nastúpil na vojenskú službu, kde hral na klavír vo vojenskej kapele na Okinave. Rok pred riadnym odchodom ho prepustili na základe rozhodnutia psychiatra do civilu. Vrátil sa do Los Angeles, kde na UCLA začal študovať kinematografiu. Počas štúdia sa stretol s Jimom Morrisonom.

The Doors[upraviť | upraviť zdroj]

Jim a Ray sa spoznali cez Johna de Belle (bol pri nakrúcaní Jimovho jediného filmu na UCLA) a rýchlo sa spriatelili. Napriek tomu, že mali úplne odlišné povahy, spájala ich spoločná filozofia Nietzscheho. Ray bol vždy elegantne oblečený v čistej košeli, zato Jim nosil stále džínsy, ľahkú košeľu (neskôr kožené nohavice). V roku 1965 sa začal Ray zaoberať myšlienkami východných kultúr: začal študovať meditáciu, jogu u Mahariši Mahéša.

Sólová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po rozpade The Doors sa Manzarek dal na sólovú kariéru a natočil albumy ako The Golden Scarab, Nite City, Carmina Burana, The Whole Thing Started With Rock & Roll.

Nity City[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19771978 bol Manzarek členom rockovej skupiny Nite City, ktorá pôsobila v Los Angeles a jej členmi boli napríklad basgitarista skupiny Blondie, Nigel Harrison alebo spevák Noah James

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

V osemdesiatych rokoch Ray Manzarek produkoval filmy a dokumenty o skupine The Doors: No One Here Gets Out Alive, Dance On Fire a Doors Are Open. V 90. rokoch Soundstage Performances.

Manzarek-Krieger[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2001 bol členom skupiny The Doors of the 21st Century, ktorá bola premenovaná po súdení sa s Johnom Densmorom (o pôvodný názov The Doors) na Riders On The Storm. Spor sa však urovnal a zostávajúci traja členovia The Doors ostali priateľmi. Názov kapely bol neskôr zmenený na Manzarek-Krieger Band.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Ray Manzarek zomrel v nemocnici v bavorskom Rosenheime vo veku 74 rokov na rakovinu žlčovodu, s ktorou už dlhšie bojoval.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ray Manzarek, Founding Member of The Doors, Passes Away at 74 [online]. [Cit. 2013-05-20]. Dostupné online. Archivované 2013-08-07 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ray Manzarek