Josef Kramer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Josef Kramer
SS-Hauptsturmführer, veliteľ viacerých koncetračných táborov
SS-Hauptsturmführer, veliteľ viacerých koncetračných táborov
Narodenie10. november 1906
Mníchov, Nemecké cisárstvo
Úmrtie13. december 1945 (39 rokov)
Hameln, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Josef Kramer

Josef Kramer (* 10. november 1906 Mníchov, Nemecké cisárstvo – † 13. december 1945 Hameln, Nemecko) bol dôstojník SS (SS-Hauptsturmführer), vojnový zločinec a veliteľ viacerých koncentračných táborov počas 2. svetovej vojny. V SS dosiahol hodnosť SS-Hauptsturmführer (kapitán).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Mníchove ako dieťa Theodora Kramera a Marie Kramerovej. V roku 1915 sa presťahovali z Mníchova do Augsburgu. V roku 1931 vstúpil do NSDAP a o rok neskôr sa stal príslušníkom SS. Počas vojny pôsobil vo viacerých koncentračných táboroch (Dachau, Sachsenhausen a Mauthausen). Neskôr od roku 1940 poradca Rudolfa Hössa v koncentračnom tábore Auschwitz I. V apríli 1941 sa stal veliteľom tábora Natzweiler-Struthof. Od 8. mája 1944 do 25. novembra 1944 pôsobil ako veliteľ koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Neskôr bol veliteľom koncentračného tábora Bergen-Belsen, kde ho aj zatkli britskí vojaci. Za svoje zločiny bol odsúdený a 13. decembra 1945 obesený.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Kramer bol popravený spolu s ďalšími 45 funkcionármi a členmi strážnych jednotiek (vrátane 17 žien). Boli súdení britským súdom v Lüneburgu. Proces trval 2 mesiace.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Josef Kramer