Jozef Kováčik (generál ČSĽA)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Kováčik
československý generál
Jozef Kováčik vľavo
Jozef Kováčik vľavo
Narodenie28. október 1921
Krivá, Slovensko
Úmrtie5. február 2005 (83 rokov)
Trenčín, Slovensko

Generálporučík Jozef Kováčik (* 28. október 1921, Krivá – † 5. február 2005, Trenčín) bol slovenský generál ČSĽA, náčelník politickej správy - zástupca veliteľa Východného vojenského okruhu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 28. októbera 1921 v obci Krivá, okres Dolný Kubín. Pochádzal zo siedmich detí. V rokoch 19411943 absolvoval meštiansku školu. V roku 1943 ako vojak armády Slovenského štátu bol odvelený na Ukrajinu. Po prebehnutí k Červenej armáde v roku 1943 bol ako tankista zaradený do l. čs. armádneho zboru. Zúčastnil sa viacerých bojových operácií na Ukrajine, v Poľsku a na Dukle. 8. mája 1945 bol pred obcou Horka pri Olomouci ťažko zranený.

Po vojne slúžil v Československej ľudovej armáde. Získal vysokoškolské vzdelanie a pôsobil prevažne vo vojenskom školstve. Neskôr pracoval v rôznych funkciách na Veliteľstve Východného vojenského okruhu v Trenčíne, odkiaľ odišiel do dôchodku.

Do prvej generálskej hodnosti generálmajora bol vymenovaný 1. októbra 1969. Hodnosť generálporučíka získal 1. mája 1975. Bol predsedom okresného výboru a Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Politická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Miesta vojenského pôsobenia[upraviť | upraviť zdroj]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Za svoje bojové zásluhy bol odmenený mnohými československými aj zahraničnými vyznamenaniami.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]