Juliette Lewisová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Juliette Lewis)
Juliette Lewisová
Celé menoJuliette Lake Lewis[1]
Narodenie 21. jún 1973 (50 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty
Povolanieherečka,speváčka
Roky pôsobenia1980 – súčasnosť
ManželSteve Berra (1999 - 2003)
PriateľBrad Pitt (1990 - 1993)

Juliette Lewisová (angl. Juliette Lake Lewis; * 21. jún 1973, Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty) je americká herečka a speváčka. Je známa predovšetkým jej postavami, ktoré boli často v "temných" filmoch. Stala sa vyhľadávanou herečkou americkej kinematografie začiatkom 90. rokov 20. storočia a objavovala sa v rôznych nezávislých a umeleckých filmoch. Od roku 2003 do roku 2009 pôsobila v americkej rockovej skupine s názvom Juliette and the Licks.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza z troch detí, jej rodičmi bol herec Geoffrey Lewis (1935-2015) a matka bola grafickou dizajnérkou. Jej rodičia sa rozviedli v roku 1975 a Juliette strávila veľa času s otcom. Vďaka nemu sa aj začala tiež zaujímať o herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý raz sa pred kamerou objavila v roku 1980. Prvú väčšiu rolu získala až v roku 1991 vo filme Cape Fear po boku hercov ako Robert de Niro a Jessica Lange. Za stvárnenie jej postavy si vyslúžila hneď niekoľko ocenení ako napríklad na Academy Awards. O necelé dva roky sa objavila v úspešnom filme Woodyho Allena, Husbands and Wives. Rok 1993 bol pre ňu veľmi úspešný, pretože sa objavila hneď v niekoľkých úspešných filmoch, ako napríklad Romeo Is Bleeding po boku herca Garyho Oldmana, s Bradom Pittom a Davidom Duchovnym hrala v dráme California a tiež po boku Leonarda DiCapria a Johnnyho Deppa v ďalšej dráme, What's Eating Gilbert Grape.

V roku 1994 si zahrala v krimi Natural Born Killers. Za stvárnenie Mallory získala Zvláštne ocenenie na Venezia IFF. O rok neskôr si zahrala úlohu v Strange Days a znovu s Leonardom DiCapriom v drogovej dráme The Basketball Diaries.

Vo filme From Dusk Till Dawn z roku 1996 bojovala s upírmi a na jej herecký výkon boli skôr negatívne ohlasy. Veľa divákov ju začalo považovať za herečku ktorá "zapadla" do rovnakých rolí a to dospievajúcich dievčat. Odvtedy jej herecká kariéra začala klesať. V roku 1999 získala rolu v thrilleri The 4th Floor ale film nezískal pozitívne ohlasy a bol označený kritikmi za "slabý". V rovnakom roku skúsila šťastie v romantickej komédií od Garryho Marshalla, The Other Sister. Za jej úlohu Carly bola nominovaná na cenu Razzies, v kategórií Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe.

V roku 2002 získala jednu z vedľajších úloh po boku Geny Rowlands a Umy Thurman vo filme Hysterical Blindness. V rovnakom roku hrala aj kolegyňu Jennifer Lopez v thrilleri Enough.

V roku 2010 hrala menšiu úlohu v komédií The Switch, v rovnakom roku stvárnila úlohu svedkyne v dráme Conviction a tiež ukázala svoj spevácky talent vo filme Sympathy for Delicious.

V roku 2013 sa pripojila k hereckému obsadeniu (ktoré tvorili herci ako Meryl Streep, Julia Roberts a Ewan McGregor) vo filme August: Osage County.

V roku 2015 hrala jednu z hlavných postáv v seriály Secrets and Lies. V roku 2020 sa podieľa na natáčaní seriálu I Know This Much Is True. V novembri 2021 mal premiéru televízny seriál Yellowjackets, kde účinkuje po boku Christiny Ricci, Melanie Lynskey či Tawny Cypress.

Filantropia[upraviť | upraviť zdroj]

Lewisová podporila americkú neziskovú organizáciu Little Kids Rock, ktorá pracuje na obnove a revitalizácii hudobného vzdelávania v znevýhodnených verejných školách v USA tak, že maľuje gitaru Fender Strat a venuje ju do aukcie, aby získala peniaze pre túto organizáciu.

Od 90. rokov sa venuje scientológií ktorá jej pomohla od závislosti od drog.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. COCHRANE, Kira. I'm a man-loving feminist [online]. September 16, 2008. Dostupné online. Archivované 2019-03-22 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Juliette Lewis na anglickej Wikipédii.