Preskočiť na obsah

Ján Baltazár Magin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Baltazár Magin
slovenský básnik a historik
slovenský básnik a historik
Narodenie6. január 1681
Vrbové, Kráľovské Uhorsko
Úmrtie27. marec 1735 (54 rokov)
Dubnica nad Váhom, Kráľovské Uhorsko
PodpisJán Baltazár Magin, podpis
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ján Baltazár Magin

Ján Baltazár Magin (* 6. január 1681, Vrbové – † 27. marec 1735, Dubnica nad Váhom) bol slovenský básnik a historik.

Životopis

[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1706 sa stal chovancov kňazského seminára pre nadaných študentov - tzv. Pázmaneu vo Viedni.[1] Ako farár pôsobil v Jarku pri Nitre, v Košeci a Dubnici nad Váhom.[1] Medzi pôsobením v Košeci a Dubnici bol v rokoch 1717 a 1718 novicom Spoločnosti Ježišovej v Trenčíne, ale pre chorobu bol prepustený.[1] Od roku 1731 bol nitrianskym kanonikom. Mal široký dejepisný a kultúrny rozhľad a objavovala sa u neho slovanská orientácia so zárodkami národného povedomia.

Jeho dielo bolo ukážkou novovznikajúceho literárneho žánru – národnej obrany. V dielach sa prejavuje zdôrazňovaním hlavných vývinových tendencií národných pohybov a slovenského národného uvedomovania. Maginovo polemické dielo je vlastne ukážkou meštiansko-osvietenského chápania národa. Jeho argumentácie sa stali súčasťou väčšiny nasledujúcich obrán slovenského národa (u autorov ako Juraj Fándly, Matej Bel a i.).

  • 1728 – Ostne namierené proti pisateľovi najvznešenejšieho a najnovšieho bratislavského snemovania alebo Obrana slávnej Trenčianskej stolice… (Murices Nobilissimae et novissimae diaetae Posoniensis scriptori sparsi, sive Apologia pro inclito comitatu Trenchiniensi), polemický spis, ktorého bol zostavovateľom, a kde hájil postavenie slovenského národa v Uhorsku. Dielo vzniklo ako reakcia na dielo Novissima diaeta (Najnovšiemu snemu), ktoré v Trnave vydal v roku 1721 profesor verejného práva Michal Bencsik.[1] Najnovšie vydanie: Obrana slávnej župy Trenčianskej a mesta tohože mena. [Preložil Gašpar Sedlák, editor Vincent Sedlák] Martin : Matica slovenská 2002.
  • 1729 – Ekloga, rozsiahla latinská báseň na oslavu druhého sobáša J. Illesházyho, syna jeho mecenáša

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. a b c d Ján Baltazár Magin [online]. Odbor mladých matičiarov Trnava, 2010, [cit. 2013-06-20]. Dostupné online.

Literatúra

[upraviť | upraviť zdroj]
  • BANÍK, Anton A.: Ján Baltazár Magin a jeho politická, národná a kultúrna obrana Slovákov roku 1728. Trnava 1936
  • BRTÁŇ, Rudo: Barokový slavizmus. Liptovský Sv. Mikuláš 1939
  • TIBENSKÝ, Ján: Chvály a obrany slovenského národa. Bratislava 1965
  • TIBENSKÝ, Ján: Problémy výskumu vzniku a vývoja slovenskej feudálnej národnosti. In: Historický časopis, roč. 9, 1961, č. 3, s. 397 - 419.

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]