KEPD 350

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
KEPD 350

KEPD 350 na leteckej show ILA v Berlíne
Typ: Strela s plochou dráhou letu
Miesto pôvodu: Nemecko, Švédsko
História služby
V službe: 2005
História výroby
Výrobca: Taurus
Základné údaje
Hmotnosť: 1 400 kg
Dĺžka: 5 m
Úsťová rýchlosť strely: Mach 0,6 – 0,95
Účinný dostrel: >500 km[1]
Zameriavanie: Inerciálna / družicová (GPS) / infračervená / terénna referenčná navigácia
Priemer: 1,08 m
KEPD 350 pripravená na zavesenie pod krídlom stíhačky Eurofighter Typhoon

KEPD 350 je protizemná (vzduch-zem) riadená strela s plochou dráhou letu. Je určená na ničenie statických pozemných cieľov vysokej hodnoty, ako sú letecké základne, radarové stanice, komunikačné uzly, strediská velenia, sklady streliva, mosty a prístavy. Je schopná zasiahnuť cieľ s vysokou presnosťou za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Je navrhnutá tak, aby prekonala aj hustú protivzdušnú obranu protivníka a svojim dlhým doletom umožňuje vypustenie z lietadla mimo dosahu tejto PVO.

KEPD 350 je výrobok spoločnosti TAURUS Systems GmbH, čo je spoločný podnik firmy MBDA Deutschland GmbH (67%) a Saab AB Dynamics (33%). Cena za strelu sa pohybuje okolo 950 000 eur.

Strelu môžu niesť nemecké bojové lietadlá Tornado IDS, ako aj španielske stíhačky EF-18. V súčasnosti prebieha záverečná fáza integrácie KEPD 350 na juhokórejské stíhacie lietadlá F-15K Slam Eagle. Strela by sa mala začleniť aj na lietadlá Eurofighter Typhoon a Saab JAS 39 Gripen, na ktorých už prebehli prvé letové skúšky.

Konštrukcia a vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

KEPD 350 je dlhá 5 m a rozpätie krídel je 2,04 m. Krídla sa nachádzajú v zasunutej polohe v hornej časti strely a roztvárajú sa po vypustení z nosiča (lietadla). Celková hmotnosť strely je 1 400 kg, pričom bojová časť MEPHISTO váži 481 kg. MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, HIgh Sophisticated and Target Optimised) je kumulatívna bojová hlavica, navrhnutá tak, aby bola schopná lepšie preniknúť k dobre chráneným cieľom. Strela je vybavená inteligentným a naprogramovateľným zapaľovačom PIMPF (Programmable Intelligent Multi-Purpose Fuze), ktorý je schopný počítať jednotlivé poschodia. Priebojná časť tak môže vybuchnúť na dopredu naprogramovanom poschodí. Strela by mala byť schopná prebiť betón s hrúbkou 6 m. Vďaka modulárnej architektúre sa KEPD 350 dajú nakonfigurované podľa jednotlivých bojových úloh a v budúcnosti potenciálne prerobiť za relatívne nízkych nákladov.[2]

Poháňa ju prúdový motor Williams P8300-15, vďaka ktorému dosahuje na veľmi malých nadmorských výškach rýchlosť letu M=0,6-0,95. Dolet strely je viac, ako 500 km, čo umožňuje jej vystrelenie mimo dosahu protivzdušnej obrany protivníka a zvyšuje tak bezpečnosť lietadla a osádky. Dá sa nasadiť za dňa aj v noci a za akéhokoľvek počasia. Letom na výške 30 m nad terénom sa výrazne znižuje pravdepodobnosť na včasné detegovanie zistenie a zneškodnenie strely. Najväčšia výška, na ktorej sa KEPD 350 vystreľuje, je 7 620 m.

Navigačný systém Tri-Tec kombinuje údaje z inerciálneho navigačného systému, družicového systému GPS, terénnej referenčnej navigácie a infračerveného snímača. Strela sa dá navádzať aj bez použitia GPS a je vybavená systémom plánovania bojovej úlohy, ktorý určuje jej dráhu letu. KEPD 350K pre Vzdušné sily Kórejskej republiky sa odlišujú od striel, dodaných Nemecku a Španielsku, novým GPS prijímačom. Tento prijímač od spoločnosti Rockwell Collins je vybavený modulom, ktorý chráni strelu pred elektronickým rušením.

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Nemecko Nemecko

  • Luftwaffe – do decembra 2010 sa nemeckému letectvu dodalo 600 striel v hodnote 570 mil. eur.

Španielsko Španielsko

Kórejská republika Kórejská republika

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]