Callocephalon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kakadu prilbový)
Callocephalon

kakadu prilbový
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Callocephalon fimbriatum
Grant, J., 1803

Rozšírenie výskytu kakadu prilbového.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Callocephalon (kakadu) je rod kakaduorodých papagájov, v ktorom je zahrnutý jediný druh, kakadu prilbatý/prilbový (Callocephalon fimbriatum). Tento druh sa vyskytuje v chladnejších, vlhkejších, zalesnených pásmach Austrálie hlavne v ich krovinatých častiach. Teritórium ich výskytu je hlavne na juhovýchode austrálskeho kontinentu a v Tasmánii.

Tento jedinečný druh papagájov kakadu bol často priraďovaný do rodu spolu s bielymi kakadu rodu Cacatua. Diskutabilnosť ich užšieho príbuzenstva je spochybňovaná aj poukazovaním na rozdiely vo vzhľade, sfarbení vtákov a hlavne vo výraznom sexuálnom dimorfizme.

Vo farbe peria tohto kakadu dominuje svetlosivý odtieň so svetlosivým vrúbkovaním (vrúbkovanie je výraznejšie u samíc). Samce majú červenú hlavu a chochol, samice majú omnoho menej výrazný (menší) chochol, ktorý je sivo sfarbený.

Na rozdiel od väčšiny ďalších kakaduorodých papagájov, kakadu prilbový hniezdi na mladých stromoch, do ktorých samice svojim silnýcm zobákom vydlabú hniezdnu dutinu. Pribúdanie starších, dutých stromov a vplyvom odlesňovania ubúdanie prirodzeného životného prostredia spôsobilo redukciu počtu jedincov tohto druhu vtákov, čím sa kakadu prilbový dostal do zoznamu ohrozených druhov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Brown, D.M. & Toft, C.A. (1999): Molecular systematics and biogeography of the cockatoos (Psittaciformes: Cacatuidae). Auk 116(1): 141-157.
  • Flegg, Jim (2002): Photographic Field Guide: Birds of Australia. Reed New Holland, Sydney & London. ISBN 1-876334-78-9

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]