Kalandra (hudobná skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kalandra je alternatívna severská kapela na čele s nórsko-švédskymi hudobníkmi.[1]

Kalandra v minulosti spolupracovala s hudobníkmi a kapelami ako Gåte, Seigmen, Eivør a Wardruna[1] s ktorou v roku 2022 absolvovala NORDIC NIGHT OPEN AIR TOUR 2022[2], toto turné zahŕňalo aj návštevu Slovenska 13. júla 2022 na hrade Devín.

Kalandra
Základné informácie
Pôvod Nórsko, Švédsko
Žáner(-re) Ambient, Alternatívna, Severský folk
Pôsobenie 2012 – súčasnosť
Vydavateľstvá By Norse Music
Webstránka www.kalandra.no
Členovia skupiny
Jogeir Daae Mæland, Katrine Stenbekk, Florian Döderlein Winter, Oskar Johnsen Rydh

Jednou z najznámejších skladieb skupiny Kalandra je cover na skladbu Helvegen od skupiny Wardruna. Video na platforme YouTube dosiahlo vyše 4 miliónov videní.[3] Vďaka tomuto coveru sa dostali do povedomia vydavateľstva By Norse Music, ktoré s nimi podpísalo zmluvu.[1]

Pre televízny sériál Beforeigners od HBO zložili dva soundtracky do prvej série a neskôr prispeli hudobnou tvorbou aj v piatej a šiestej sérií.

Ich debutovým albumom bol album s názvom The Line.

Neskôr po zmiernení pandemickej situácie kapela vydala album Kingdom Two Crowns: Norse Lands Soundtrack (Extended) z oficiálnej videohry Kingdom Two Crowns: Norse Lands pre ktorú kapela zložila celú partitúru. Skupina pri tvorbe spolupracovala s miestnymi nórskymi folkovými hudobníkmi Johnom Stenersenom a Kennethom Lienom pomocou starých nástrojov ako hurdy-gurdy, goathorn, dvoyanka, nyckelharpa a moraharpa.[1]

Speváčka Katrine Stenbekk je aj občasnou členkou skupiny Warduna.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d Kalandra Bio | Soundcloud.com
  2. Nordic Night Open Air Tour 2022 | bynorse.com [online]. [Cit. 2022-07-18]. Dostupné online. Archivované 2022-07-06 z originálu.
  3. Helvegen cover by Kalandra | Youtube.com
  4. Speváčka Stenbekk na pravej strane pódia ako členka skupiny Wardruna | Youtube.com