HBO

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
HBO

Logo komerčnej televíznej stanice HBO
KrajinaSpojené štáty Spojené štáty americké
Oblasť vysielaniaMedzinárodná
Vysielací jazykAngličtina, Španielčina
Webstránkahbo.com

HBO je spoločnosť patriaca do skupiny Warner Bros. Discovery a taktiež rovnomenný názov filmového kanálu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1965 Charles Dolan, priekopník šírenia televízneho signálu káblovým rozvodom, vyhral tender na stavbu káblového systému na dolnom Manhattane v New Yorku. Nový systém, nazvaný Sterling Manhattan Cable, bol prvým mestským podzemným káblovým systémom; Sterling sa rozhodol pre ich položenie pod ulice Manhattanu, pretože mrakodrapy blokovali vzduchom šírený signál. V tom čase vlastnila spoločnosť Time Life 20 percent Dolanovej firmy.

Dolan predstavil spoločnosti Time Life svoj nápad pod názvom „Green Channel“ (Zelený kanál), spočiatku so systémom satelitnej distribúcie signálu. Dolanovi sa podarilo spoločnosť presvedčiť, aby do neho investovali a krátko nato sa z Green Channel stalo HBO

8. novembra 1972 sa HBO prvýkrát predstavilo obyvateľom malého mestečka Wilkes-Barre v štáte Pensylvánia v USA. Vysielali vtedy hokejové majstrovstvá z New Yorku, po ktorom nasledoval film s Paulom Newmanom a Henrym Fondom „Sometimes a Great Nation“. Na konci roku malo HBO 365 predplatiteľov.

Spočiatku sa však spoločnosti veľmi nedarilo. Sterling Manhattan Cable bola pre nízky počet predplatiteľov (na Manhattan pripadalo cca 20 000) značne stratová. Dolanov mediálny partner Time Life postupne získal v spoločnosti 80-percentný podiel a prebral tak nad ňou kontrolu. Zmenil jej názov na Manhattan Cable Television a v marci 1973 prevzal kontrolu aj nad samotným HBO. Gerard Levin nahradil Dolana vo funkcii prezidenta a výkonného riaditeľa. V septembri 1973 Time Life skompletizoval svoje platené služby.

30. septembra 1975 sa HBO, označované aj ako „Home Box“, stalo prvou televíznou sieťou, ktorá nepretržite doručovala signál cez satelit. HBO rozšírilo svoju programovú štruktúru na 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

V roku 1983 mal na HBO premiéru prvý film, ktorý bol platený a vyrobený špeciálne pre HBO - „Príbeh Terryho Foxa“. V tom istom roku mala premiéru aj prvá detská show vysielaná na HBO – „Fraggle Rock“.

V januári 1986 sa HBO stalo prvou satelitnou sieťou, ktorá zakódovala neautorizované sledovanie pomocou systému Videocipher II a v roku 1993 prvou sieťou, ktorá prenášala signál digitálne.

V apríli 1986 sa HBO stalo obeťou rušenia vysielaného signálu počas vysielania filmu „the Falcon and Snowman“ mužom, čo sám seba nazýval „kapitán Polnoc“ [1]. Tento muž bol za toto neskôr chytený a odsúdený.

Koncom osemdesiatych rokov uviedla spoločnosť nový kanál menom Festival. Vysielal klasické filmy, aktuálne filmové hity ako aj filmy a dokumenty z produkcie HBO. Festival bol cielený ako rodinný kanál - vysielané neboli filmy s nízkou kvalitou a tie, ktoré boli označené ako r-rated (pre dospelých), boli odvysielané až po úprave. Aj preto bola cena za tento kanál nižšia než za HBO & Cinemax. O kanál však nebol zo strany distribútorov veľký záujem a tak o rok neskôr zanikol.

V roku 1995 v spolupráci s Cingular Wireless (jedným z najväčších mobilných operátorov v USA) bolo spustené vysielanie HBO prostredníctvom mobilných telefónov a vznikli HBO Mobile a HBO Family Mobile. HBO Mobile je predplatená služba s prvkami informácii o tvorbe z originálnej produkcie HBO ako sú Sopranovci, Sex v meste a iné, obsahujúce pozadia z epizód, tapety a zvonenia nahovorené hercami z HBO seriálov.

V roku 1999 sa HBO stalo prvou národnou televíznou sieťou, ktorá vysielala svoj kanál vo vysokom rozlíšení.

Pôvodne bolo HBO časťou Time Inc.. V roku 1989 sa však spoločnosť Time Inc. zlúčila s Warner Communications, a stala sa súčasťou skupiny Time Warner [2]. Tá je dodnes „materskou“ spoločnosťou, pod ktorú HBO patrí.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

HBO je čisto predplatiteľským filmovým kanálom a nevysiela žiadne reklamy. Vybudovalo si veľmi dobrú povesť poskytovaním vysoko kvalitných a originálnych programov. V súčasnosti vysielanie HBO prijíma zhruba jedna tretina domácností v USA.

HBO nevysiela počas dňa žiadne R-rated alebo TV-MA (filmy pre zrelých divákov, 17 rokov a starších, necenzurované) filmy. Ostatné programy HBO sa toho nedržia, s výnimkou HBO Family, ktoré filmy označené ako R-rated nevysiela vôbec.

HBO má svoje dcérske spoločnosti aj v iných krajinách, kde vysielajú v jazyku danej krajiny alebo s titulkami. Ide o Latinskú Ameriku, Maďarsko, Česko a Slovensko, Rumunsko, Poľsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Bulharsko a Južnú Áziu (Bangladéš, India a Pakistan). HBO plánuje rozšíriť svoje vysielanie aj na kľúčové trhy v Európe (Francúzsku, Španielsku, Nemecku, Taliansku a Turecku) a v Japonsku. Prvým štátom mimo Severnej Ameriky, kde HBO vysielalo, sa stalo v roku 1991 Maďarsko[3].

HBO úspešne zahájilo vysielanie alebo investovalo do kanálov platenej televízie v Strednej a Južnej Amerike, v Ázii, Singapure, Thajsku a naďalej sa rozširuje.

HBO na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuálna ponuka HBO, ktorá momentálne činí priemerne 1 500 titulov[4], je vždy dostupná v online požičovni HBO GO. Službu HBO GO si je možné od jesene 2017 predplatiť priamo bez nutnosti mať účet HBO založený u operátora. Vybrané tituly sú v HBO Go dostupné v mnohých prípadoch niekoľko dní pred premiérou na HBO. Aplikácia HBO Go bola dostupná pre väčšinu smart televízií, telefónov a tabletov. Všetky tituly boli vysielané buď v originálnom jazyku s českými titulkami alebo s českým dabingom, od februára 2021 je k dispozícii aj slovenský dabing[5]. 5. októbra 2021 podalo HBO vyhlásenie, v ktorom okrem iného hovorí aj o spustení služby HBO Max na slovenskom trhu[6]. Od 8. marca je HBO Max dostupný na Slovensku. [1]

Originálna tvorba z produkcie HBO[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1977 HBO produkuje množstvo vlastných filmov, show a seriálov, z ktorých mnohé sú obsahovo považované za kontraverzné a venujú sa témam, ktoré sú na iných kanáloch tabu.

Časť programov z produkcie HBO bolo prevzatých a vysielaných na iných kanáloch (mimo skupiny HBO), v lokálnych televíziách; veľké množstvo z nich je prístupných na DVD či Blu-ray diskoch. Hlavne úspešnejšie seriály ako Sex v meste, Sopranovci a Odpočívaj v pokoji sú vysielané na nekáblových sieťach. Niekoľkým sériám natočili nové, alternatívne „čisté“ scény, ktoré mohli byť odvysielané lokálnymi televíziami.

Niektoré z najlepších a z najznámejších HBO seriálov sú:

Drámy
Komédie
  • ''1st & Ten
  • 12 Miles of Bad Road (2008)
  • Arli$$
  • Curb Your Enthusiasm
  • Da Ali G Show
  • Dream On
  • Entourage
  • Extras (produkované v spolupráci s BBC)
  • Flight of the Conchords
  • The Larry Sanders Show
  • Lucky Louie
  • The Mind of the Married Man
  • Mr. Show
  • Not Necessarily the News
  • Real Time with Bill Maher
  • Sex v meste
  • Tenacious D
  • Tracey Takes On...

Kanály[upraviť | upraviť zdroj]

Základné HBO sa postupne rozvetvilo na niekoľko ďalších kanálov – HBO 2, HBO 3, HBO Comedy, HBO Family, HBO Hits, HBO Latino, HBO Plus, HBO Signature, HBO Zone, HBO HD, video on demand servis - HBO Digital On Demand a internetový portál - HBO GO.

HBO – vysiela populárne filmy, televízne svetové premiéry, originálne filmy z produkcie HBO a seriály z produkcie HBO.

HBO 2 – sekundárny kanál uvádza viac filmov, seriálov a originálnej produkcie, rovnako ako filmy pre dospelých (nie nutne erotické, ale obsahujúce napríklad veľa násilia) počas dňa. V rokoch 1998 až 2001 bolo známe ako HBO Plus. Po zániku HBO Comedy v roku 2016 sa preorientovalo hlavne na rodinnú tvorbu a čiastočne ho tak nahradilo.

HBO 3 - Pôvodne kanál dostupný iba v Holandsku bol zameraný na akčné filmy a trilery. V roku 2016 začala stanica vysielať globálne a nahradila HBO Comedy. Zameriava sa len na seriály.

HBO Comedy – menej seriózne filmy a show známe ako prevzaté z originálnej produkcie. R-rated filmy počas dňa, ale iba v noci vysielané prevzaté programy špeciálne pre dospelých. Na európskom trhu ukončil kanál vysielanie 21. marca 2016, kedy bol nahradený kanálom HBO 3.

HBO Family – filmy a seriály zamerané na mladšie publikum, známe ako filmy pre celú rodinu. Neuvádza žiadne filmy označované ako R-rated. Tento kanál je jediný, čo má vlastnú web stránku. Všetky ostatné sú viazané na hlavnú stránku HBO.

HBO Hits - kanál dostupný iba v Ázii, zameraný na Hollywoodsku produkciu. Vznikol v roku 1994. Je dostupný takmer vo všetkých krajinách juhovýchodnej a severovýchodnej Ázie.

HBO Latino – kanál dostupný iba v USA, verzia pre španielsky hovoriacich divákov. Vysiela filmy a seriály dabované v španielčine.

HBO Plus - kanál dostupný iba v Latinskej Amerike, zameraný na Hollywoodsku produkciu.

HBO Signature – kvalitné filmy, originálne HBO seriály a programy zamerané špeciálne na ženy, ktoré sú cieľovou skupinou tohto kanálu. Do roku 1998 tiež známe ako HBO 3.

HBO Zone – Vysielanie zamerané na mladšie publikum, medzi 18 – 35 rokov, v noci zamerané na vysielanie pre dospelých. Tento kanál je distribuovaný len prostredníctvom spoločnosti Digital Cable.

HBO HD - Súbežné vysielanie hlavného HBO vo formáte High Definition.

HBO Digital On Demand - divák si môže sám vybrať z ponuky filmových titulov na televíznej obrazovke a sledovať čo chce a kedy chce. Tituly sa neustále menia.

HBO MAX - HBO portál, ktorý umožňuje predplatiteľom sledovať stovky hodín filmových blockbusterov, aktuálnych i starších HBO seriálov priamo cez internet. Tak ako pri HBO Digital On Demand má divák možnosť výberu zo širokej ponuky.

Ďalšie kanály z rodiny Home Box Office[upraviť | upraviť zdroj]

CINEMAX[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina kanálov CINEMAX odštartovala svoje vysielanie 1. augusta 1980. Išlo o prémiové filmové kanály a táto rodina bola od Home Box Office odpoveďou pre podobne zameranú, platenú službu s názvom The Movie Channel. Na rozdiel od HBO si od svojho uvedenia udržiaval 24-hodinový vysielací harmonogram. Neskôr sa rodina kanálov rozrástla a aj keď to často vyzerá tak, že s kanálmi HBO súperí, stále patri pod spoločnosť Home Box Office.

CINEMAX - Vlajková loď kanálovej rodiny. Ponúka filmy, seriály, ale tiež množstvo eroticky ladených programov v nočný hodinách. Program je známy tým, že filmy zvykne uvádzať už cca. 8 mesiacov od ich uvedenia v kinách.

CINEMAX 2 - Obdoba hlavného Cinemaxu ponúka vo väčšine krajín, kde vysiela takmer totožný program so Cinemaxom, len o 24 hodín oneskorený. Vo väčšine krajín bol nahradený MoreMaxom.

MoreMax - Vysiela od roku 1991, ale okrem tvorby prevzatej z programu Cinemax vysiela tiež zahraničné, nezávislé a artové filmy.

5StarMax - Vysiela od roku 2001. Ponúka hlavne moderné, kultové filmy, nadčasové klasiky a oceňované filmy. Ako jediný program z rodiny nevysiela erotický obsah. Spolu s ním začal v rovnakom dátume vysielaž aj OuterMax.

OuterMax - Vysiela hlavne sci-fi, horror a fantasy filmy.

ActionMax - Ponúka akčné trháky, ale tiež westerny a vojnové filmy. Vysiela od roku 1998, kedy nahradil kanál známy ako Cinemax 3.

Cinemax Spanish - Dostupný je len na území USA a podobne, ako HBO Latino vysiela španielsky dabované hollywoodske filmy a seriály.

MovieMax - Zameraný je hlavne na mladých od 18 do 35 rokov, no pôvodne bol formátovaný ako rodinný kanál. Nahradil kanál WMax, ktorý vysielal od 17. mája 2001 a bol zameraný výlučne na tvorbu pre ženy.

ThrillerMax - Vysiela od roku 1998. V programovej ponuke má zaradené najmä horory, mysteriózne filmy a trilery.

Slogany[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1972-1978: "Different and First"
  • 1978-1982: "The Home Box"
  • 1982-1983: "Start with Us on HBO"
  • 1983-1985: "There's No Place Like HBO"
  • 1986-1988: "Let's All Get Together"
  • 1988-1989: "Watch Us Here on HBO"
  • 1990-1992: "Simply the Best", použitie pesničky od Tiny Turner. (stále používané v Ázii)
  • 1992-1993: "We're HBO"
  • 1993-1997: "We're Out of Town Today"
  • 1997-2009: "It's Not TV. It's HBO"
  • 2006-2009: "Get More" (Slogan pre webstránku)
  • 2009-present: "It's More Than You Imagined. It's HBO."
  • 2011-present: "It's HBO."

HBO v Česku a Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

HBO zahájilo svoje vysielanie v Česku 18. novembra 1994 o 17:30 prvým dielom animovaného seriálu pre deti Psie mestečko. Na Slovensku začalo vysielať 1. apríla 1997.

Na začiatku HBO vysielalo iba 6,5 hodiny denne. Od 1. októbra 1997 sa vysielacia schéma rozšírila na 18 hodín denne a 1. októbra 1998 začal kanál vysielať nepretržite. HBO do svojho programu zaradilo výber filmov, ktoré vo veľkej väčšine neboli zaradené do programu žiadnej inej televíznej stanice v Česku ani Slovensku. Mesačne ide o 26 premiérových filmov, ktoré boli nedávno v kinách, na videokazetách, či DVD. DO programovej skladby HBO sa však radia aj filmy, ktoré neprešli kolobehom kino-video a majú svoju televíznu premiéru. Jednotlivé programy HBO sa po celý mesiac opakujú v rôznych časoch a dňoch. Výhodou tohto kanálu je jeho prepojenie s významnými svetovými spoločnosťami pôsobiacimi v oblasti zábavného a filmového priemyslu: Home Box Office, Disney Enterprises a Sony Pictures Entertainment. Pod týmito spoločnosťami možno nájsť tri najsilnejšie hollywoodske štúdiá: Warner Bros., Disney a Columbia/Tristar. Okrem produkcie týchto exkluzívnych partnerov, HBO prináša filmy spoločností Universal, Dreamworks, MGM, Paramount, 20th Century Fox a ďalších nezávislých producentov a distribútorov.

Programová skladba HBO okrem celovečerných filmov zahŕňa filmový magazín – Cinema, Cinema, Cinema, portréty filmových celebrít, dokumenty z natáčania filmov a koncerty hviezd svetovej hudby. HBO takisto kupuje práva na vysielanie prestížnych udalostí zo sveta filmu a zábavy – udeľovanie Oscarov či Európskych filmových cien. Väčšina originálnej produkcie patrí medzi veľmi cenené a populárne projekty. V našom regióne vyrába HBO v spoločnosti s produkčnou firmou Total HelpArt T.H.A. zábavnú stand-up comedy Na stojáka.

Okrem širokej ponuky prevzatých programov HBO preniklo do povedomia širokej verejnosti aj ako producent. Filmy, seriály, dokumenty a ďalšia tvorba z dielne HBO pravidelne získava rôzne prestížne ocenenia, medzi ktoré patria Zlatý glóbus, ceny Emmy za televíznu tvorbu i najprestížnejšie ceny Oscara.

Popri HBO prevádzkuje spoločnosť HBO Česká republika (rovnako to platí aj na Slovensku) ďalšie filmové kanály, ktorými sú HBO 2, HBO Comedy, Cinemax, Cinemax 2. Do rodiny HBO patrí aj Česká programová spoločnosť, ktorá prevádzkuje vysielanie dokumentárneho kanálu Spektrum.

HBO 2 – zameraný na hollywoodske a kasové trháky pre najširšie publikum, seriály z originálnej produkcie HBO, koncerty hviezd a živé prenosy, ktoré už boli odvysielané na HBO.

HBO Comedy (ukončené) – menej seriózne filmy a show známe prevzaté z originálnej produkcie HBO. R-rated filmy počas dňa, ale iba v noci vysielané prevzaté programy špeciálne pre dospelých. Tento kanál nie je distribuovaný spoločnosťou DirecTV. Svoje vysielanie ukončilo 21. marca 2016, kedy bolo nahradené kanálom HBO 3.

HBO 3 - Vysiela od 21. marca 2016. Zameriava sa len na seriály.

Cinemax – ponúka celosvetové klasické a kultové filmy, snímky ocenené na svetových festivaloch a hity, ktoré sú prvýkrát uvedené na televíznej obrazovke. Vysiela 18 hodín vo všedné dni a 24 hodín cez víkend, bez reklám, v češtine alebo s titulkami.

Cinemax 2 - rozširuje Cinemax

Spektrum – vysiela dokumenty najlepších svetových tvorcov v programových blokoch: príroda, veda, štýl, dejiny, cestovanie, armáda. Vysiela nepretržite v českom jazyku alebo s titulkami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RAPP, Allison RappAllison. 35 Years Ago: 'Captain Midnight' Jams the HBO Signal [online]. Ultimate Classic Rock, [cit. 2022-01-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. NORRIS, Floyd. Time Inc. and Warner to Merge, Creating Largest Media Company. The New York Times, 1989-03-05. Dostupné online [cit. 2022-01-27]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)
  3. Time Warner starts HBO in Hungary [online]. UPI, [cit. 2022-01-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. HBO | FILMTORO [online]. Filmtoro - filmy online, [cit. 2019-01-23]. Dostupné online. Archivované 2019-01-23 z originálu.
  5. ŽIVÉ.SK. HBO GO štartuje oficiálne v slovenčine. Ponúka filmy aj seriály, preloží aj nové atraktívne tituly [online]. Živé.sk, 2021-02-12, [cit. 2021-02-28]. Dostupné online.
  6. Vieme, kedy bude HBO Max na Slovensku a koľko bude stáť [online]. 2021-10-05, [cit. 2022-01-27]. Dostupné online.