Kamenné gule v Kostarike

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Precolumbian chiefdom settlements with stone spheres of the Diquís*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Kamenné gule
Štát Kostarika Kostarika
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá iii
Identifikačné č. 1453
Región** Latinská Amerika a Karibik
História zápisu
Zápis 2014  (38. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Kamenné gule v Kostarike je súhrnný názov viac ako 500 gulí nachádzajúcich sa predovšetkým na juhu Kostariky (provincia Guanacaste) v aluviálnom údolí Diquís a na ostrove Isla del Caño. Ich jedinečnosť v celosvetovom meradle spočíva v ich počte, veľkosti i dokonalom tvare.

Význam a spôsob vzniku gulí zostavá do súčasnosti nezodpovedanou otázkou. Vrstva sedimentu, v ktorom boli gule nájdené, ich ochránila pred poškodením, krádežou či rabovaním, ktoré postihli väčšinu kostarických archeologických nálezísk. Mnoho z gulí sa nachádza v súkromných zbierkach a múzeách po celom svete. Rozmery jednotlivých gulí sa pohybujú od 10 cm až k 2,57 m a váhou až 16 ton. Väčšina je tvorená z granodioritu, gabra a niektoré z vápenca. Gule boli objavené v 30. rokoch 20. storočia, kedy firma United Fruit Company zakladala plantáže banánovníka na juhu Kostariky.

V roku 2014 boli lokality s náleziskami kamenných gúľ zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Jedná sa o štyri náleziská o súhrnnej rozlohe 25 ha. Archeologické náleziská sú považované za unikátne príklady sociálneho, ekonomického a politického systému ľudskej spoločnosti, ktorá tu žila v období cca 500 až 1 500 nášho letopočtu (tzv. Predkolumbovské obdobie). Pozostávajú z umelo vytvorených násypov, spevnených plôch, pohrebísk a predovšetkým vyššie zmienených kamenných gúľ.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kamenné koule v Kostarice na českej Wikipédii.