Kaptol (Záhreb)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ulica Kaptol
Námestie na Kaptole a záhrebská katedrála

Kaptol (chorv. Kaptol zagrebački) je časť Horného mesta v Záhrebe a sídlo Záhrebskej arcidiecézy. Spolu s Gričom (Gradecom) tvorí záhrebské Horné mesto (Gornji grad).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Existencia Kaptolu, osady na východnom svahu, je doložená od roku 1094, kedy uhorský kráľ Ladislav I. založil Záhrebskú diecézu. Biskupstvo, biskupova rezidencia a katedrála sa nachádzali v juhovýchodnej časti kaptolského kopca. V blízkosti katedrály sa nachádzala Vlaška ves. Tá bola pod správou biskupa a prvá zmienka o nej pochádza z roku 1198. Ulica Kaptol sa tiahla z juhu na sever cez kaptolský kopec a pozdĺž nej stáli v radoch domy kanonikov. Názov Kaptol pochádza z latinského capitulum (slov. kapitula), čo znamená "zbor kanonikov pri biskupskom chráme"[1].

Katedrála bola vysvätená v roku 1217, ale v roku 1242 bola silne poškodená po mongolskom vpáde. Po roku 1263 bola zreštaurovaná a zrekonštruovaná. Osada Kaptol mala tvar nepravidelného štvoruholníka s južným vstupom na ulici Bakačeva a s koncom na severe pri dnešnej základnej škole Miroslava Krležu.

V stredoveku nemal Kaptol vlastné hradby. Bol len obkolesený drevenými plotmi a palisádami, ktoré boli opakovane ničené a opravované. Hradby a obranné veže okolo Kaptola boli postavené v rokoch 1469-1473. Veža Prislin blízko dnešnej základnej školy je jedna z najlepšie zachovaných z toho obdobia. V roku 1493 Turci dorazili k Sisku a začali ho obliehať, ale boli porazení. Zo strachu pred tureckou inváziou dal záhrebský biskup postaviť hradby okolo katedrály a svojej rezidencie. Obranné hradby a veže postavené v rokoch 1512-1520 sa zachovali dodnes, s výnimkou opevnenia z prednej strany katedrály, na Kaptolskom námestí. Táto časť hradieb bola zbúraná v roku 1907.

V 13. storočí boli postavené dva gotické kostoly - kostol sv. Františka s františkánskym kláštorom a kostol sv. Márie, rekonštruovaný v 17. a 18. storočí. Na Opatovine dodnes možno vidieť malé domy bývalých obyvateľov Kaptolu, ale niektoré uličky v dolnej časti Kaptola boli v roku 1926 zničené pri výstavbe súčasnej tržnice Dolac. V roku 1334 kaptolskí kanonici založili osadu pre služobníctvo blízko svojich rezidencií, na sever od Kaptola. Tak vznikla nová osada - Nova ves, dnešná ulica Nova ves.

Administratíva[upraviť | upraviť zdroj]

Kaptol dnes patrí do štvrti Gornji grad - Medveščak spolu s Gričom (Gradecom). Kaptol zahŕňa predovšetkým ulicu Kaptol, ktorá sa tiahne ponad parkom Ribnjak na východe. Nákupné centrum Kaptol Centar sa nachádza na Novej vsi.

Väčšina Kaptola patrí do záhrebského 1. volebného okrsku August Cesarec s počtom obyvateľov 1 523 (2011).[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://slovniky.juls.savba.sk/?w=kapitula&s=exact&c=p1ef&d=kssj4&d=scs&ie=utf-8&oe=utf-8#
  2. Zagreb.hr - 1. Mjesni odbor "August Cesarec" [online]. . Dostupné online.

Súradnice: 45°48′53″S 15°58′44″V / 45,81472°S 15,97889°V / 45.81472; 15.97889