Preskočiť na obsah

Karel VI. Schwarzenberg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karel VI. Schwarzenberg
Karel VI. Schwarzenberg
Karel VI. Schwarzenberg, podpis (z wikidata)
Biografické údaje
Rodné menoKarel Bedřich Maria Jozef Ján Nepomucký Cyril Metod knieža zo Schwarzenbergu
Narodenie5. júl 1911
Čimelice, Česko
Úmrtie9. apríl 1986 (74 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Národnosťčeská
Vierovyznanierímskokatolícke
Rodina
SúrodenciFrantišek Schwarzenzenberg, Norbert Kinský, Radslav Kinský
Partner
Antonie Schwarzenbergová
DetiMarie Eleonora, Bedřich Karel, Anna Marie, Karel VII.
Odkazy
Spolupracuj na CommonsKarel VI. Schwarzenberg
(multimediálne súbory)

Karel VI. Schwarzenberg, 6. knieža zo Schwarzenbergu (nem. Karl Friedrich Maria Joseph Johann von Nepomuk Cyrill Method Fürst zu Schwarzenberg; * 5. júl 1911, Čimelice – † 9. apríl 1986, Viedeň) bol český medzivojnový politik, aristokrat, vojak a spisovateľ. Predstaviteľ orlickej vetvy rodu Schwarzenbergov. Počas druhej svetovej vojny bol členom protinacistického odboja a po vojne bol považovaný za hrdinu. Po vojne aktívne vystupoval proti komunistickému režimu. Komunistický režim zoštátnil jeho rodinný majetok. Následne emigroval do zahraničia. Pôsobil v Rakúsku.

Maturoval roku 1929 na pražskom Akademickom gymnáziu. Ďalej študoval v Prahe najprv lesníctvo na pražskej technike a potom históriu a heraldiku u prof. Josefa Pekařa.[1]

V roku 1933 sa Karol VI. ujal správy rodového majetku a v roku 1934 si vzal za manželku Antoniu Leontinu z Fürstenbergu. Manželia mali štyroch potomkov – Máriu Eleonoru, Karla Jana Nepomuka, Bedřicha a Annu M. Karolinu. Jeho syn Karel neskôr pôsobil v Česku ako politik a diplomat.

V 30. rokoch sa zapojil do činnosti Hnutia za nové Československo (známeho tiež ako Vlajka). Prvorepubliková Vlajka bola hnutie československého nacionalizmu a fašizmu, vymedzujúce sa proti kapitalizmu, marxizmu a nemeckému nacizmu.[2] Vystupoval aj proti Židom, aj keď podstatne umiernenejšie ako nacisti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KDO BYL KDO v našich dějinách ve 20. století [online]. libri.cz, [cit. 2024-06-13]. Dostupné online. Archivované 2013-05-01 z originálu.
  2. Martin C. Putna. Souvislosti 4/2004 [online]. souvislosti.cz, [cit. 2024-06-13]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel VI. Schwarzenberg na českej Wikipédii.