Katalánsky atlas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katalánsky atlas zobrazujúci oblasť Blízkeho východu
Katalánsky atlas zobrazujúci Európu

Katalánsky atlas (po katalánsky: Atles Català) z roku 1375 je najvýznamnejšia katalánska mapa 14. storočia,[1] ktorá je zároveň najvýznamnejšou ukážkou portolánu.[2] Atlas vyrobila malorská kartografická škola pre princa Jána Aragónskeho, ktorý ho daroval svojmu bratrancovi a neskoršiemu španielskemu kráľovi Karolovi V.[3] Autorstvo je pripisované katalánskemu židovskému kartografovi Abrahamovi Cresquesovi. Katalánsky atlas sa pôvodne skladal zo šiestich pergamenových listov ohnutých uprostred a bol vyhotovený s použitím rôznych farieb, vrátane zlatej a striebornej. Listy boli neskôr rozrezané na polovicu a nalepené na dvanásť drevených dosiek o veľkosti 65 × 50 cm. Ide o portolán, t. j. mapa, ktorá nemá nákres súradnicovej siete a obsahuje kompasové ružice. Atlas znázorňuje dobovú predstavu Zeme od Španielska a Afriky až k čínskemu pobrežiu. Je uložený v zbierkach francúzskeho Louvre. [1]

Prvé dva listy, obsahujúce text preložený do katalánčiny, sa týkajú kozmografie, astronómie a astrológie. Texty sprevádzajú ilustrácie a oboje zároveň zdôrazňujú sférický (guľový) tvar a stav dosiaľ známeho sveta. Vlastnú mapu tvoria štyri zostávajúce listy a je rozdelená do dvoch častí. Mapa zobrazuje ilustrácie mnohých miest, ktorých politická príslušnosť je symbolicky vyznačená vlajkou. Kresťanské mestá označuje kríž, zatiaľ čo ostatné kupola. K znázorneniu oceánov sú použité zvlnené modré zvislé čiary. Miestopisné mená významných prístavov sú vyznačené červenou, zatiaľ čo ostatné sú vyznačené čiernou farbou.[1]

Prvé dva listy obsahujú početné náboženské odkazy, rovnako ako syntézu stredovekej mappae mundi (t. j. mapy sveta s Jeruzalemom uprostred) s dobovou cestovnou literatúrou, predovšetkým Marco Polo Kniha o zázrakoch sveta a Cesty a plavby od sira Johna Mandevilla. V atlase je možné rozpoznať veľa indických a čínskych miest.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c The Catalan Atlas [online]. Bibliothèque nationale de France, [cit. 2009-07-29]. Dostupné online. Archivované 2008-06-11 z originálu. (anglicky)
  2. ČAPEK, Richard a kolektiv. Geografická kartografie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-25153-6. S. 343.
  3. RYCHTERA, Roman. Katalánská kartografická škola [online]. [Cit. 2010-04-08]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]