Katedrála svätého Michala (Alba Iulia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála sv. Michala

Katedrála svätého Michala v rumunskom meste Alba Iulia je katedrálny chrám rímskokatolíckej arcidiecézy Alba Iulia.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Katedrála patrí medzi najstaršie rímskokatolícke chrámy na území rumunského Sedmohradska. Postavená bola v 11. storočí, počas začiatkov uhorského štátu a christianizácie starých Maďarov na mieste staršieho kresťanského chrámu zo 7. storočia. V roku 1242 ju zničili mongolské vojská Batu-chána, ktoré plienili Uhorsko v rokoch 1241 až 1242.

V roku 1277 bola dokončená rekonštrukcia chrámu. Chrám prežíval svoj rozkvet v 15. storočí, keď ho rozšíril uhorský veľmož Ján Huňady, ktorý je v chráme aj pochovaný. V roku 1439 katedrálu vážne poškodili turecké vojská počas vpádu do Uhorska. Katedrála sa stala centrom rímskeho katolicizmu v Sedmohradsku aj počas tureckej okupácie a šírenia reformačného hnutia, ktoré podporovali sedmohradské kniežatá. V roku 1601 bol opäť poškodený vpádom rumunských vojsk a neskôr ho opäť poškodili Turci. V súčasnosti je duchovným centrom rímskokatolíckych veriacich maďarskej, nemeckej i rumunskej národnosti.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Katedrála bola postavená v románskom architektonickom štýle. Neskôr k nej počas vlády Jána Huňadyho pribudli gotické prvky. Ide o najdlhšiu katedrálu na území Rumunska, má dĺžku až 89,16 metrov. Katedrálna veža dosahuje výšku 19 metrov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]