Katrenčíkovský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katrenčíkovský potok
potok
Zdrojnica Mrvova Kykula, Kysucká vrchovina
Ústie Biela Orava, Oravská Lesná
Dĺžka 5,9 km
Povodie Orava
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-03-004
Číslo recipienta 4-21-03-11331
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Katrenčíkovský potok je potok na hornej Orave, v západnej časti okresu Námestovo.[1] Je to ľavostranný prítok Bielej Oravy, meria 5,9 km a je tokom IV. rádu. Niekedy sa označuje aj ako Katrinčovka.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Kysuckej vrchovine na východnom svahu Mrvovej Kykule (1 040,2 m n. m.) v nadmorskej výške približne 940 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv smerom na severovýchod cez Kysuckú vrchovinu, západne od Kubínskej sa esovito stáča a pokračuje východným smerom územím obce Oravská Lesná. Najprv preteká časťou Kubínska, zľava priberá prítok spod Korčule (963,0 m n. m.) a pokračuje cez časť Brišovka. Tu priberá ľavostranný prítok z oblasti osady Lehotská a koryto sa výraznejšie vlní. Napokon vteká do Podbeskydskej vrchoviny, tečie centrálnou časťou obce Oravská Lesná, podteká štátnu cestu č. 520 a priamo v obci sa vlieva do Bielej Oravy.[2]

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pravostranné: prítok zo západného svahu Krčmárovej (917,0 m n. m.), dva krátke prítoky z lokality Jasenovské grúniky, potok pretekajúci osadou Jasenovská
  • Ľavostranné: dva krátke prítoky z východných svahov Mrvovej Kykule, prítok prameniaci východne od kóty 1 031 m, prítok z juhozápadného svahu Korčule (963,0 m n. m.), prítok vznikajúci na východnom okraji Kubínskej, prítok z oblasti Lehotskej, dva prítoky z oblasti Bučiny

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Bielej Oravy sa vlieva na území obce Oravská Lesná, priamo v jej centrálnej časti, v nadmorskej výške cca 772 m n. m.

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-02-19]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-02-19]. Dostupné online.
  3. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.