Katrin Cartlidge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katrin Cartlidge
Celé menoKatrin Juliet Cartlidge
Narodenie 15. máj 1961
Londýn, Anglicko
Úmrtie7. september 2002 (41 rokov)
Londýn, Anglicko
Povolanieanglická herečka
Roky pôsobenia1982 – 2002
PriateľPeter Gevisser

Katrin Cartlidge (vlastným menom Katrin Juliet Cartlidge, * 15. máj 1961, Londýn, Anglicko – † 7. september 2002, Londýn, Anglicko) bola uznávaná anglická filmová, televízna a divadelná herečka. Hrala vo filmoch Nahý (1993), Pred dažďom (1994) Prelomiť vlny (1996), Dospeláčky (1997), Claire Dolan (1998), , Hotel Splendid (2000), Zem nikoho (2001) či Z pekla (2001).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Cartlidgeová pochádza z nemecko-židovskej rodiny. Navštevovala Parliament Hill School vo štvrti Camdem, v Londýne v Anglicku. Má dvoch súrodencov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Cartlidgeová patrila k uznávaným a vyhľadávaným anglickým herečkám. Svoju hereckú kariéru zahájila v roku 1982, kde stvárnila jednu z vedľajších úloh v britskej telenovele Brookside. Postavu Lucy Collins stvárnila v 56 epizódach seriálu.

V roku 1993 ju obsadil režisér Mike Leigh do filmu Nahý, kde sa prejavila jej herecká všestrannosť. Leigh bol s jej hereckým výkonom natoľko spokojný, že jej ponúkol spoluprácu aj na ďalších filmoch. O rok neskôr sa objavila vo vojnovom filme Pred dažďom.

V roku 1996 získala rolu vo filme Prelomiť vlny. Vo filme sa objavila po boku Emily Watson a Stellana Skarsgårda. Film získal obrovský úspech a získal niekoľko filmových ocenení. Cartlidgeová za svoj herecký výkon získala dánske ocenenie Robert Awards, pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. O rok neskôr, si zahrala v ďalšom úspešnom filme, Dospeláčky. Za svoj herecký výkon získala Cartlidgeová ocenenie European Film Awards a Evening Standard British Film Awards.

V roku 1998 bola nominovaná na americké ocenenie Independent Spirit Awards, za jej herecký výkon vo filme Claire Nolan. Režisér Mike Leigh, ju obsadil do vedľajšej úlohy vo filme Topsy-Turvy z roku 1999.

V roku 2001 si zahrala v oscarovom filme Zem nikoho a v rovnakom roku, si zahrala tiež vo filme Z pekla, ktorý bol inšpirovaný príbehom o Jackovi Rozparovačovi. Menšiu rolu si zahrala aj vo filme Crime and Punishment z roku 2002.

Cartlidgeová získala úlohu Mary Rivers vo filme 21 gramov, ale kvôli podlomenému zdraviu musela natáčanie opustiť a nahradila ju Charlotte Gainsbourg. Tiež získala rolu Very vo filme Dogville, ktorú musela z rovnakých dôvodov opustiť a nahradila ju herečka Patricia Clarkson. Po náhlom úmrtí Cartlidgeovej bol film venovaný jej pamiatke.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Cartlidgeová zomrela vo veku 41 rokov na komplikácie pneumónie a septického šoku, ktorý zapríčinil vzácny nádor feochromocytóm.

Nadácia[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Gevisser, Mike Leigh, Simon McBurney, Chris Simon a Cat Villiers založili nadáciu Katrin Cartlidge Foundation, na Medzinárodnom filmovom festivale v Sarajeve a jej ceny povzbudzujú mladé talenty vo filmovom priemysle.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Katrin Cartlidge na anglickej Wikipédii.