Khaled Hosseini

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Khaled Hosseini
خالد حسینی (pašt.)
Khaled Hosseini
Narodenie4. marec 1965 (59 rokov)
Kábul, Afganistan
Odkazy
Webstránkakhaledhosseini.com
CommonsSpolupracuj na Commons Khaled Hosseini

Khaled Hosseini (* 4. marec 1965, Kábul, Afganistan) je americko-afganský spisovateľ, lekár a veľvyslanec dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).[1] Žije v Spojených štátoch amerických od svojich 15 rokov a je americkým občanom. V roku 2003 debutoval románom Majster šarkanov, ktorý sa stal medzinárodným bestsellerom a predalo sa z neho viac ako 12 miliónov kópií po celom svete.[2] Jeho druhý román Tisíc žiarivých sĺnk bol vydaný 22. mája 2007.[3]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Khaled Hosseini sa narodil v afganskom Kábule v rodine zamestnanca afganského ministerstva zahraničia. V roku 1970 sa rodina presťahovala do iránskeho Teheránu, kde Hosseiniho otec získal prácu na afganskom veľvyslanectve. V roku 1973 nasledoval návrat do Kábulu, v júli toho istého roku prišiel na svet Hosseiniho mladší brat.

V roku 1974 sa rodina presťahovala do Paríža, nového pôsobiska Hosseiniho otca. Tu sa rodina rozhodla zostať, lebo v Afganistane sa medzitým chopila moci Ľudovo-demokratická strana Afganistanu, vyznávajúca komunistickú ideológiu. V roku 1980 rodina našla azyl v USA a usadila sa v kalifornskom Fremonte. Stredoškolské a univerzitné štúdiá, ktoré absolvoval v San José a San Diegu, ukončil roku 1993 doktorátom medicíny, po ktorého obdržaní sa začal venovať lekárskej praxi.

Súčasným bydliskom Khaleda Hosseiniho, jeho ženy Royi a ich dvoch detí je Kalifornia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Author Khaled Hosseini: from refugee to The Kite Runner to refugee advocate [online]. amp.smh.com.au, [cit. 2021-12-28]. Dostupné online.
  2. Khaled Hosseini Biography [online]. . Dostupné online. (anglicky)
  3. Khaled Hosseini na answers.com [online]. . Dostupné online. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]