Kirjat Gat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kiryat Gat)

Kirjat Gat (hebr. קִרְית גָּתַ) je mesto v južnom Izraeli. V roku 2004 v ňom žilo 47 800 obyvateľov.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Názov mesta bol inšpirovaný niekdajším filištínskym mestom Gat, o ktorom sa prepokladalo, že existovalo v tejto lokalite. Skutočný Gat bol však neskôr objavený 20 km južnejšie. Prepis názvu do latinky nie je jednotný, aj na oficiálnych dopravných značeniach môžeme nájsť rôzne varianty.

Rozvoj mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto vzniklo 11. januára 1956, jeho prvými obyvateľmi boli židovskí repatrianti z Maroka. Najdynamickejší rozvoj nastal v 90. rokoch, s príchodom množstva prisťahovalcov z bývalého ZSSR. Napriek existencii kníhkupectiev s ruskou literatúrou dochádza k pochopiteľnej jazykovej asimilácii týchto ľudí, je bežné vidieť na ulici matku oslovujúcu dieťa po rusky, ktoré jej odpovedá v ivrite. Žije tu i komunita pôvodom z Etiópie (jedno z najväčších percentuálnych zastúpení v rámci krajiny).

Štatistiky[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Izraelského štatistického úradu žilo v meste v roku 2001 23 500 mužov a 24 700 žien, 35,7 % obyvateľov má 19 rokov a menej. Ročný prírastok bol 0,8 %.

Priemysel[upraviť | upraviť zdroj]

V meste má sídlo moderná továreň na počítačové súčiastky firmy Intel, ktorá je hlavným zamestnávateľom v oblasti, plánuje sa výstavba ďalšej továrne rovnakej firmy.

Tragická nehoda[upraviť | upraviť zdroj]

21. júna 2006 došlo neďaleko mesta k tragickej nehode, keď na železničnom priecestí zastalo nákladné auto kvôli technickým problémom, jeho vodič vystúpil a pokúsil sa informovať úrady, avšak medzitým do auta narazil preplnený vlak smerujúci z Tel Avivu do Ber Ševy. 8 ľudí zahynulo a 200 utrpelo zranenia, sanitky a helikoptéry sa na miesto nešťastia kvôli ťažko prístupnému terénu dostali až po 20 minútach.

Okolie[upraviť | upraviť zdroj]

Niekoľko kilometrov od mesta je situovaný Národný park Lachíš.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]