Klan Oda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Klan Oda (jap. 織田氏 – Oda-ši) bola rodina japonských daimjóv, ktorá sa stala významnou politickou silou v zjednocovaní Japonska v polovici 16. sotročia. Hoci ich vrchol slávy bol pod vedením Nobunaga Oda a upadli krátko na to, niekoľko vetví rodiny malo pokračovanie ako domy daimjóv až do reforiem Meidži.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina Oda v časoch Nobunaga odvodzovala svoj pôvod od klanu Taira, cez Taira no Čikazane, vnuka Taira no Šigemori (1138-1179).

Taira no Čikazane sa usadil v Oda (provincia Ečizen) a prijal jej meno. Jeho potomkovia, veľkí vazali (Gendži Seiwa) klan Šiba, šugo (guvernéri) provincie Ečizen, Owari a ďalších provincií, sa neskôr zariadili v provincii Owari a dostali v roku 1435 hrad Inujama. Tento hrad bol postavený okolo roku 1435 Jošitakom Šibom, ktorý zveril jeho zebezpečenie rodine Oda. Odovia boli šugo-dai (vice-guvernér) po niekoľko generácií.

V roku 1452, po smrti Jošitakea Šibu vazali klanu Šiba, ako Oda v provincii Owari alebo klan Asakura v provincii Ečizen, sa vzopreli nástupu Jošitošia Šibu (1430-1490) a podporovali Jošikada Šibu (+ 1480) a začali si deliť rozľahlé oblasti, ktoré patrili ich vrchnosti medzi seba a postupne sa stali nezávislými od svojich zverených území.

V roku 1475 Oda obsadili veľkú časť provincie Owari, ale Šiba pokračovali v neúspešnom snažení opäť získať stratenú moc, až kým Jošikane Šiba (+ 1572) neopustil provinciu Owari.

Ďalší známy hrad klanu Oda je Kijosu, postavený medzi rokmi 1394 až 1427 Jošišigem Šibom, ktorý zveril hrad rodine Oda a menoval Tošisada Odu vice-governérom provincie.

Tošisada mal štyroch synov. Štvrtý syn Nobusada, ktorý žil na hrade Kacubata, bol otcom Nobuhidea a starým otcom Nobunaga Oda.

Nobuhide prevzal hrad Nagoja v roku 1525 (Nobunagovi bol daný v roku 1542) a postavil hrad Furuwatari.

Nobutomo Oda držal hrad Kijosu ale bol obliehaný a zabitý v roku 1555 svojim príbuzným Nobunagom Oda, ktorý pôsobil na hrade Nagoja.

Rodina bola rozdelená na niekoľko vetiev až kým jedna po druhej neboli zničené vetvou, ktorú viedol Nobunaga Oda a nezískal vládu nad provinciou Owari.

Potom sa obrátil na susedných rivalov a postupne dosiahol prevahu na klanmi Imagawa, Takeda, Asai, Asakura a ďalšími, až kým Nobunaga nezískal vládu nad centrálnym Japonskom. Plány Nobunagu na nadvládu nad národom však boli zmarené, keď ho jeho vazal Micuhide Akeči zabil v Svätyni Honnodži v lete roku 1582. Klan Oda získal nadvládu nad centrálnym Japonskom na krátky čas, kým nebol zatienený rodinou jedného z vrchných generálov Nobunagu, Hidejoši Hašiba.

Klan Oda v období Edo[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci klan Oda bol v úpadku zapríčinenom Hidejošim Tojotomim po smrti Nobunagu, nie je veľmi známe, že klan Oda sa aj naďalej vyskytoval v japonskej politike. Jedna z jeho vetiev sa stala hatamoto vazalmi šóguna Tokugawu, kým ďalšie vetvy sa stali menšími daimjó. Na konci obdobie Edo im patrili han Tendo (tiež známy ako han Takabatake; provincia Mucu, 20 000 koku), han Janagimoto (provincia Jamato, 10 000 koku), han Kaidžu (tiež známy ako han Šibamura; provincia Jamato, 10 000 koku) a han Kaibara (provincia Tanba, 20 000 koku).

Klan Oda z han Tendo (天童藩) počas vlády daimjó Nobutošiho, bol signatárom dohody, ktorá vytvorila Óuecu Reppan Dómei.

Význačné osobnosti klanu Oda[upraviť | upraviť zdroj]

Slávne rodiny vazalov[upraviť | upraviť zdroj]

Význační vazali počas života Nobunagu[upraviť | upraviť zdroj]

Hrady klanu[upraviť | upraviť zdroj]

Sídelné hrady
Menšie hrady

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Oda clan na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).