Micuhide Akeči

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Micuhide Akeči
japonský vojvodca
japonský vojvodca
Narodenie1528
provincia Mino
Úmrtie2. júl 1582
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Micuhide Akeči

Micuhide Akeči (jap. 明智 光秀 – Akeči Micuhide , 1528 - 2. júl 1582) bol samuraj, ktorý žil v období Sengokud v Japonsku. Jeho prezývky boli Džúbei alebo Koretó Hjúga no Kami (jap. 惟任日向守). Micuhide bol samuraj a generál daimjóa Nobunagu Odu, ktorého neskôr zradil a prinútil ho spáchať seppuku.

Detstvo a vzostup[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v provincii Mino, v súčasnosti prefektúra Gifu, ako potomok šugo klanu Toki. Micuhide začal slúžiť Nobunagovi po tom ako Nobunaga dobyl provinciu Mino v roku 1566 a Micuhide dostal Sakamoto (v provincii Ómi s lénom 100 000 koku) v roku 1571. Hoci Nobunaga príliš neveril svojim vazalom, dôveroval najmä Šibatovi Kacuie, Hidejošimu Hašibovi a Micuhidemu Akečimu. Potom ako Micuhide dostal Sakamoto, spacifikoval región Tamba porazením niekoľkých klanom ako napríklad Isšiki z Tango.

Zrady[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1579 obsadil hrad Jakami, ktorý patril Hideharovi Hatanovi, s prísľubom mierových podmienok pre Hideharu. Tým bol dosiahnutý cieľ Micuhideho a to aj napriek tomu, že Nobunaga nedodržal mierovú dohodu a nechal Hideharua popraviť. Toto sa nepáčilo rodine Hatano a krátko nato niekoľko z vazalov Hideharua zavraždilo matku Micuhideho Akečihoi (alebo jeho tetu). Situácia bola ešte podporovaná prostredníctvom niekoľkých verejných urážok Nobunagu, ktoré boli namierené na Micuhideho a zaregistrovali ich aj niekoľkí západní pozorovatelia. Micuhide obviňoval Nobunagu zo smrti svojej mamy a incidentu v Honnódži z 21. júna v roku 1582 a požadoval pomstu.

Bolo mu pripisované zabitie Nobunagu Odu; hoci Micuhide ho nezabil osobne, prinútil ho spáchať seppuku za jeho zradu, následkom ktorej bola zavraždená Micuhideho matka. Keď sa dozvedeli o vražde, Hidejoši a Iejasu Tokugawa sa ponáhľali, aby boli prví kto pomstí Nobunagu a zaujme jeho miesto. Hidejoši dostal Micuhideho prvý a Micuhideho spojenci ako Fudžitaka Hosokawa, ktorý sa stal príbuzným Micuhideho cez manželstvo, ho zradili. Micuhide prežil 13 dní, kým bol porazený Hidejošim v bitke pri Jamazaki. Hovorí sa, že Micuhide bol zabitý bambusovou kopijou sedliaka-bojovníka, ktorý sa vola Nakamura, no podľa iných povestí nebol zabitý, ale začal nový život ako kňaz pod menom Tenkai.

Rodinná línia[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina Akeči bola schopná dokladovať svoju líniu ku klanu Toki a od neho ku klanu Minamoto. Je potrebné poznamenať, že Joritomo Minamoto priniesol skazu klanu Taira rovnakým spôsobom ako Micuhide priniesol koniec Nobunagu, ktorý odvodzoval svoj pôvod od klanu Taira.

Micuhideho meč bol štýlu Tenšo; v skutočnosti Koširae Tenši navrhol Iaito ako repliku meča Micuhideho Akečiho.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Micuhide Akeči v beletrii[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri Ľudia z obdobia Sengoku v populárnej kultúre.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Akechi Mitsuhide na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).