Kniha proroka Joela

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kniha Joel)

Kniha proroka Joela[pozn 1] alebo Joel[pozn 2] (skratka Joel) je jedna z kníh Starého zákona Biblie.

Kniha patrí medzi dvanásť spisov(kníh) malých prorokov. V hebrejskej Biblii sa medzi nimi uvádza ako druhá kniha, v Septuaginte je uvedená ako štvrtá. Má skôr apokalyptický než prorocký charakter.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnou témou je blížiaci sa deň Pána. Budú ho predchádzať obrovské prírodné pohromy, no po ňom budú nepriatelia zničení a príde spása Izraela. Kniha je prezentovaná ako jednotné dielo, ale mnoho biblistov sa domnieva, že sa skladá z dvoch samostatných spisov, ktoré opisovali pohromu kobyliek a deň Pána.[chýba zdroj]

Kniha sa člení na dve časti. V prvej časti (hlavy 1-2)[1] sa opisuje pohroma kobyliek, ktorá je spojená s veľkým suchom, takže krajina vyzerá ako po obrovskom požiari. Joel vyzýva všetkých na pokánie a na modlitbu za odvrátenie pohromy, ktorú opisuje na spôsob apokalyptických hrôz. Kobylky predstavujú nepriateľskú moc, pred ktorou sa možno zachrániť iba pokáním a modlitbou ako to sľubuje sám Pán (Hospodin). V posledné dni, v ktorých Pán zošle svojho ducha, potrestá svojich nepriateľov a prinesie trvalý pokoj a spásu Jeruzalemu. A všetci spoznajú, že len Pán (Hospodin) je jediný mocný Boh a záruka požehnania a spásy. Druhá časť (hlavy 3-4)[2] obsahuje prisľúbenie spásy.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názov Kniha proroka Joela je používaný v slovenskom rímskokatolíckom vydaní, ako skratka sa tam uvádza Joel.
  2. Názov Joel je používaný v slovenskom evanjelickom a ekumenickom vydaní, ako skratka sa tam uvádza Joel.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Joel 1-2 (svatepismo.sk)
  2. Joel 3-4 (svatepismo.sk)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]