Konferencia v Lu-šane

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Konferencia v Lu-šane

Konferencia v Lu-šane (čín. 庐山会议, pchin-jin: lúshān huìyì) bola oficiálne 8. plénom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny. Konala sa od 2. júla do 16. augusta 1959. Názov konferencie vychádza z miesta konania, ktorým bola hora Lu-šan v blízkosti mesta Ťiou-ťiang na juhozápade provincie Ťiang-si. Pôvodným cieľom konferencie bolo zhodnotiť vývoj Číny za rok 1958 a vyriešiť praktické otázky. Viedla k ostráneniu kritikov Mao Ce-tunga z vedenia komunistickej strany, predovšetkým Pcheng Te-chuaja.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Konferencia mala byť vedená v uvoľnenom duchu, aj preto bola zvolaná do horského strediska. Avšak od jej začiatku sa prítomní delegáti začali deliť do dvoch skupín, podľa toho, či sa chceli zapáčiť Mao Ce-tungovi alebo či sa stavali kriticky voči politike Veľkého skoku vpred.[1]

Počas konferencie dňa 14. júla napísal minister obrany maršal Pcheng Te-chuaj osobný list Mao Ce-tungovi, v ktorom poukázal na ekonomické a politické problémy, ktoré sa objavili počas Veľkého skoku vpred. Na jeseň roku 1958 navštívil Pcheng svoju rodnú provinciu Che-nan, kde uvidel neobrobené polia a hladom umierajúcich roľníkov. Zároveň sa presvedčil o nedôveryhodnosti miestnych straníckych úradníkov.[2] V liste informoval predovšetkým o zhoršení života roľníkov. Okrem toho tvrdil, že ľavicové chyby boli zakorenené v „buržoáznom fanaticizme“ a považoval za chybu pokračovať vo Veľkom skoku. Pchenga podporil člen politbyra Čang Wen-tchien, armádny generál Chuang Kche-čcheng a tajomník strany v provincii Chu-nan Čou Siao-čou.[3] Mao jeho list považoval za osobný útok a Pchengovu zradu. Dňa 23. júla skritizoval Pchenga a označil ho aj s jeho nasledovníkmi za pravičiarov. Mao sa obhajoval tvrdením, že aj spisovatelia ako Konfucius, Karl Marx alebo Lenin urobili chyby, ale sústredenie sa na chyby nič nevyrieši. Pchengovi bola odobratá pozícia v strane aj v Ľudovej oslobodeneckej armáde. Odvtedy žil v domácom väzení. Napísal veľa listov adresovaných Maovi a Ústrednému výboru, ale situáciu to nezlepšilo. Na jeho miesto nastúpil Lin Piao.[4]

Pcheng Te-chuaj pred konferenciou podnikol cestu do Európy (okrem iného aj do Československa) a v Albánsku sa stretol s Chruščovom, s ktorým otvorene hovoril o problémoch Číny. List adresovaný Maovi pravdepodobne teda poslúžil ako motív na zosadenie Pchenga.[1]

Maovo víťazstvo nad Pchengom znamenalo, že Veľký skok vpred pokračoval naďalej. Okrem Pchenga bolo obvinených viac ako 3 milióny členov strany.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b BAKEŠOVÁ, Ivana. Čína ve XX. století. 2. díl. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2003. 218 s. ISBN 80-244-0611-X. S. 68 – 69.
  2. SKŘIVAN, Aleš. Teng Siao-pching: první muž Říše středu. Vyd. 1. Praha : Epocha, 1996. 89 s. (Portréty; zv. 2.) ISBN 80-902129-1-3.
  3. TEIWES, Frederick C.. China's road to disaster: Mao, central politicians, and provincial leaders in the unfolding of the great leap forward, 1955-1959. Armonk : M.E. Sharpe, 1999. 319 s. ISBN 9780765602015.
  4. LI, Xiaobing. China at war: an encyclopedia. Santa Barbara : ABC-CLIO, 2012. 640 s. ISBN 9781598844160.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Konference v Lu-šanu na českej Wikipédii.