Preskočiť na obsah

Konrád Červený

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Konrád Červený
vojvoda lotrinský
iluminácia zobrazujúca zavraždenie Konráda Červeného, Obrázková kronika
iluminácia zobrazujúca zavraždenie Konráda Červeného, Obrázková kronika
Panovanie
DynastiaSálska dynastia
Panovanie944 – 953
PredchodcaOtto Verdunský
NástupcaBruno Veľký
Biografické údaje
Narodenieokolo 922
Úmrtie10. august 955
Bitka pri rieke Lech, pri rieke Lech, neďaleko Augsburgu
Pochovaniekatedrála vo Worms
Rodina
Manželka
OtecWerner V.
MatkaHicha Švábska
Odkazy
Spolupracuj na CommonsKonrád Červený
(multimediálne súbory na commons)
Bitka pri Lechu (iluminácia z 15. storočia)

Konrád zvaný Červený (* okolo 922 – † 10. august 955) bol vojvodom lotrinským a zaťom neskoršieho cisára Otta I. Konrád bol významnou osobnosťou východofranskej ríše v polovici 10. storočia a predkom cisárov zo sálskej dynastie. Padol v bitke na Lešskom poli proti maďarským nájazdníkom.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Konrád pochádzal z franskej grófskej rodiny, ktorej statky boli v okolí Wormsu. Kráľ Otto I. ho roku 944 menoval vojvodom lotrinským za zásluhy, ktoré si Konrád získal v boji proti Otovmu povstalému bratovi Henrichovi a jeho spojencom, a pretože ho chcel k sebe pevnejšie pripútať, dal mu roku 947 svoju dcéru Luitgardu za manželku. Konrád sa zúčastnil prvej Otovej výpravy do Talianska a stal sa roku 952 miestodržiteľom v Pavii. Upadol však skoro potom v nemilosť kráľovu, pretože s Berengarom II. urobil nevýhodnú zmluvu, spojil sa so svojím švagrom Liudolfom Švábskym, ktorý intrigoval proti otcovi, a obaja sa vzbúrili v roku 953. Spočiatku sa im darilo dosť dobre, hoci Konrád bol zo svojho vojvodstva vypudený, keď sa však Konrád roku 954 spojil s Maďarmi, ktorí práve vtedy urobili veľký vpád do Nemecka, začali sa od nich odvracať spojenci a Konrád sa musel Otovi poddať; podržal síce svoje veľké rodinné statky, ale vojvodstva bol zbavený.

Dňa 10. augusta 955, na sviatok svätého Vavrinca, padol v boji proti Maďarom pri rieke Lech. Podľa Viedenskej obrázkovej kroniky z rokov 1358 – 1370 (podľa Gesta Hungarorum) ho zabil maďarský veliteľ Lél (Lehel), a to úderom loveckého rohu olifantu do hlavy, ako je vyobrazené v iniciále kroniky. Údajná vražedná zbraň sa zachovala, je to byzantský slonovinový roh a slúži ako atribút maďarského hrdinu v múzeu v Jászberéne.

Konrád po sebe zanechal syna Otta Wormského, vojvodu korutánskeho. Cez Otta bol Konrád pradedom cisára Konráda II.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Konrád Rudý na českej Wikipédii.
  • Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku Conrad, Duke of Lorraine zverejneného na anglickej Wikipédii.


Konrád Červený
Vladárske tituly
Predchodca
Otto Verdunský
vojvoda lotrinský
944953
Nástupca
Bruno Veľký