Koriander siaty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koriander siaty
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Coriandrum sativum
Carolus Linnaeus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Koriander siaty (Coriandrum sativum) je jednoročná rastlina z čeľade mrkvovitých (Apiaceae), plano rastúca v Stredomorí, oddávna pestovaná v Indii a v Egypte.

Koriander siaty patrí do čeľade mrkvovitých. Ide o jednoročnú mrkvovitú bylinu, ktorej byľ dosahuje výšku od 15cm až do jedného metra a hore sa početne vetví. Listy majú delené, čiarkovité úkrojky (jednoducho pérovito delené). Kvety majú bielu alebo ružovú farbu, pričom tvoria súkvetie okolík. Plod je guľatá a hnedožltá nažka. Koriander kvitne v období júna a júla. Účinnými látkami sú predovšetkým silice a niektoré vitamíny skupiny B.[1]

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Koriander - korenie

Z koriandra sa zbiera plod, ktorý sa využíva ako korenie. Koriander podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čím priaznivo ovplyvňuje trávenie.

Koriander je príbuzný anízu, rasci a kôpru. Používa sa najmä na nakladanie húb a zeleniny, do chleba a údenárskych výrobkov, na prípravu jahňacieho a bravčového mäsa a na výrobu alkoholických nápojov. Z koriandra sú požívateľné všetky časti rastliny. Každá má svoju špecifickú arómu a chuť. Listy majú nepatrnú príchuť anízu, semená sú sladkasté, arómou pripomínajúce pomarančovú kôru, a koreň je intenzívnejšou verziou listu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HERBACEA. Koriander siaty a zdravie. Herbacea.sk, 2016-10-01. Dostupné online [cit. 2016-11-08]. Archivované 2016-11-09 z originálu.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Koriandr setý na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]