Kostol primátu svätého Petra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol Primátu sv. Petra
kostol
Pohľad na kostol od juhu
Patrocínium: Sv. Peter
Štát Izrael Izrael
Kraj Galilea
Mesto Tabgha
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
Súradnice 32°52′26″S 35°32′58″V / 32,873929°S 35,549403°V / 32.873929; 35.549403
Výstavba  
 - dokončenie 1933
Izrael s vyznačenou polohou kostola
Izrael s vyznačenou polohou kostola
Wikimedia Commons: Church of the Primacy of St Peter
Webová stránka: https://www.custodia.org/en/sanctuaries/tabgha-and-magdala
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol primátu svätého Petra je františkánsky kostol, ktorý sa nachádza v izraelskej Tabghe na severozápadnom pobreží Genezaretského jazera. Pripomína miesto Ježišovho znovunastolenia Petra ako hlavy apoštolov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V modernej stavbe z roku 1933 sú začlenené časti staršieho kostola pochádzajúceho z 4. storočia. Tie vidno na úrovni podlahy oproti hlavnému oltáru. Správy z 9. storočia sa o kostole zmieňujú ako o "mieste uhlia". Pomenovanie poukazuje na Ježišovu prípravu jedla pre apoštolov, keď piekol rybu na drevenom uhlí. V roku 808 sa prvý raz spomína "Dvanásť trónov" - rad kameňov v tvare srdca, ktoré boli umiestnené pozdĺž pobrežia, aby pripomínali dvanásť apoštolov. Kostol odolával dlhšie ako iné v tejto oblasti. Napokon bol zničený v roku 1263. V roku 1933 bol na tomto mieste vybudovaný súčasný františkánsky chrám. Kostol navštívili pápeži Pavol VI. v roku 1964 a Ján Pavol II. v roku 2000.

Mensa Christi[upraviť | upraviť zdroj]

V kostole sa nachádza "výčnelok" vápencovej skaly pred súčasným oltárom, ktorý sa považuje za "Mensa Christi", čo je po latinsky Kristov stôl. Podľa tradície je to miesto, kde Ježiš pripravil chlieb a rybu na raňajky pre apoštolov a povedal Petrovi "Pas moje ovce" po zázračnom rybolove. To sa Ježiš zjavil svojim učeníkom tretí raz od svojho zmŕtvychvstania (Jn 21,1-19). Egeria v svojom rozprávaní o putovaní po Svätej zemi (okolo roku 380) spomína "Mensa Christi", ale nie je jasné, či videla tento, alebo ten v blízkom Kostole zázračného rozmnoženia chlebov. Ďalší Kristov stôl je v Kostole Mensa Christi v Nazarete.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]