Kráľovské hrobky dynastie Čoson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Royal Tombs of the Joseon Dynasty*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Štát Kórejská republika Kórejská republika
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá iii, iv, vi
Identifikačné č. 1319
Región** Ázia a Pacifik
História zápisu
Zápis 2009  (33. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Kráľovské hrobky dynastie Čoson sú hrobky príslušníkov tohto panovníckeho kórejskeho rodu. Z dynastie Čoson pochádza 27 kórejských panovníkov, ktorí sa na tróne vystriedali medzi rokmi 1392 a 1910.

V súhrne číta táto skupina celkom 42 hrobiek a priľahlé stavby. Štyridsať z nich sa nachádza v Soule a jeho okolí (provincie Kjonggi a Kangwon) a sú od roku 2009 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.[1] Zostávajúce dve (kráľovnej Sineui a kráľa Taejo) sa nachádzajú v blízkosti severokórejského mesta Käsong.

Počas vlády čosonskej dynastie bol štátnym náboženstvom konfucianizmus v ktorom je hlboko zakorenená tradícia uctievania predkov. Aj preto boli hrobky starostlivo opatrované a do súčasnosti sa zachovali vo výbornom technickom stave. Pohrebiská bola budované v starostlivo vyberaných lokalitách, ktoré boli považované za božské miesto. Zároveň sa prihliadalo k princípom Geomantia. Kamenné stavby a predmety obklopujúce jednotlivé mohyly rovnako ako ich dekoratívne a štylistické stvárnenie ponúkajú informácie o umeleckých trendoch obdobia v ktorom vznikali (rozmedzie viac ako 500 rokov).

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Royal Tombs of the Joseon Dynasty [online]. UNESCO World Heritage Centre, [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. (anglick)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Královské hrobky dynastie Čoson na českej Wikipédii.